Šest podlaží administrativní budovy ORGANICA nabízí prvotřídní kancelářské prostory v kombinaci s retailem, kantýnou, fitness a kavárnou a možnost parkování v podzemí. Celou budovou se proplétá zeleň v mnoha formách – ať už ve formě pokojových rostlin či zelených stěn v interiéru, zelených fasád, střechy nebo v rámci zeleného atria uprostřed budovy. Velkorysé prosklené plochy nabízejí neustálý kontakt interiéru s exteriérem a množství přirozeného denního světla v průběhu celého dne.

ORGANICA vznikla v urbanisticky poněkud rozvolněném prostoru, což architektům umožnilo navrhnout svébytný solitér. Mezi budovou ORGANICA a pěší zónou vedoucí z náměstí Biskupa Bruna vznikl příjemný park. Ze západní strany budovy vede hlavní komunikace, proto se architekti rozhodli tuto fasádu zasvětit technickému vybavení budovy.

„Ve volných nárožích se budova vypíná zatím co ve středních částech pozemku stahuje dovnitř, tak aby mezi budovami vznikl příjemný prostor-park, výhled z kanceláří do zeleně,“ přibližuje přístup architekt Jan Schindler. Kruhové atrium uvnitř budovy slouží jako hlavní křižovatka. Příchozího budova podvědomě vtáhne do svých útrob a nabídne mu jedinečnou atmosféru atria plného zeleně a světla. Dovnitř budovy se pak dostane skrz dvě recepce, přičemž neztrácí kontakt s exteriérem. Typické patro má velké výtahové lobby, které z obou stran ústí na fasádu, je prosklené a dostává se do něj velké množství denního světla.

Prostorem interiéru běží dva hlavní koridory, které se v nejužších místech budovy sbíhají v jeden. „V těchto místech dochází k jedinečnému okamžiku, kdy je kancelářská plocha prosvětlena denním světlem z obou stran,“ dodává architekt Ludvík Seko. Skleněné příčky umožňují průhledy několika místnostmi a celý prostor působí vzdušnějším a odlehčenějším dojmem. V interiéru architekti z ateliéru Schindler Seko použili prvky pohledového betonu s odhalenými technologiemi, které v některých místech doplnili lamelami pro zjemnění pohledu do podhledu.

„Chodbový koridor má pevný podhled vytvářející v interiéru jemnou křivku a jakési levitující plato po krajích olemované světelnou linkou,“ popisuje architektka Ladislava Hadačová. Světlý interiér je doplněný prvky dřeva a velkým množstvím atypického nábytku, který pocitově odděluje jednotlivé prostory.

Ustupující šesté podlaží s obytnou terasou nabízí jedinečné výhledy na Lysou horu, Vítkovické železárny a panorama Ostravy. Na industriální vzhled přilehlého okolí reaguje i technologická terasa, na které jsou umístěna „střeva budovy“ vzduchotechnické jednotky, DA, větrání, fotovoltaické panely a v neposlední řadě hmyzí hotel.

 

Schindler Seko Architekti | profil ateliéru

Je pražské architektonické studio působící v kontextu střední Evropy. Ateliér vedený německo-českým architektonickým tandemem – Janem Schindlerem a Ludvíkem Sekem, tvoří mezinárodní tým 20 architektů. „Pro každou zakázku hledáme charakteristickou a unikátní odpověď, proto nabízíme různorodá řešení, která vždy vychází ze silného architektonického konceptu poháněného racionálním a kontextuálním přístupem.“