Obě nájemní transakce jsou pro firmy z oblasti poradenství typické. Nájemci totiž vybírali lokalitu a budovu s ohledem na dostupnost pro klienty, ale také z hlediska atraktivity pro nynější i budoucí zaměstnance. “V případě TMF Group zvítězila budova Kateřinská 40 mezi dvaceti zvažovanými objekty díky nejlepším podmínkám, umístění v centru Prahy i zázemí pro pracovní tým, včetně velkorysé terasy s překrásným výhledem,” vysvětluje Lena Popová, Associate Director z oddělení pronájmu kanceláří v BNP Paribas Real Estate.

O současné situaci na pražském trhu kanceláří vypovídá fakt, že tým BNP Paribas Real Estate musel vyřešit řadu překážek. U objektu Kateřinská 40, který je mezi odborníky známý spíše jako bývalá centrála PriceWaterhouseCoopers, šlo o převis poptávky nad nabídkou.

Kateřinská 40

Ještě komplikovanější byla situace u transakce Colonnade, kdy se do budovy Gemini koncentrovalo několik týmů z jiné lokality v Praze. Velkou výzvou v tomto případě bylo zajistit vhodné prostory pro konsolidaci a rovněž expanzi.

Díky přestěhování celé společnosti na zcela nové místo bylo nutné vest náročná jednání s vlastníkem budovy, ale taktéž s předchozím nájemcem, od kterého se přebíral původní fit out, včetně odpisů investic do vybavení, problematiky DPH atd. Dá se tím ilustrovat, co všechno musejí v době nedostatku volných kanceláří ve vybraných lokalitách nájemci i vlastníci nemovitostí absolvovat. Gemini patří do portfolia DEKA Immobilien.

Oba pronájmy svědčí o důvěře v kondici české ekonomiky, s tím související očekávané expanzní ambice společností, které by měly vydržet i po celý letošní rok,” dodává Lenka Šindelářová, MRICS, vedoucí poradenství a průzkumu trhu v BNP Paribas Real Estate APM ČR.

Zdroj/foto: www.retrend.cz / Community s.r.o./Titulní ilustrativní foto (www.pexels.com)