"Jde bez výjimky o projekty realizované na spekulativní bázi, tedy bez zajištěných předpronájmů. Developeři sázejí na to, že tyto budovy jsou ideálním sídlem pro několik menších společností, případně pro koncern s několika dcerami. Nespoléhají se nutně na jednoho kotevního nájemce nebo na desítky středních – pokud však přijde jeden větší nájemce, mají de facto obsazeno," řekl Ryan Wray, Business Development Director v DTZ. Příkladem může být nedávný předpronájem Riverview na pražském Smíchově farmaceutické společnosti MSD nebo projekty River Business Center a River Office House.

Pavel Domalewski, šéf oddělení zastupování pronajímatelů, dodává, že o tyto projekty projevuje zájem široké spektrum nájemců: IT, obchodní firmy, kreativní agentury, finanční a poradenské společnosti. Jako přednost shledávají nájemci možnost sídlit v budově, kde budou mít svoji identitu a nebudou jedním z mnoha, jak je to charakteristické u velkých administrativních projektů. 

Podle Pavla Domalewského mohou být menší kancelářské prostory budoucností v těch lokalitách, kde chybí dostatečný počet volných ploch pro development a kde je vyšší neobsazenost administrativních budov. Není výjimkou, že takovéto objekty nabízejí svým nájemcům výhodnější podmínky: nižší nájem apod.

Mezi menší kancelářské budovy s termínem dokončení v roce 2014 se řadí: Administrativní objekt K71 (1 773 m2, Praha 8), Jungmannova 15 (6 781 m2, Praha 1), Riverview (6 178 m2, Praha 5), Centrum Chodov Admin Bldg. (1 026 m2, Praha 4). V roce 2015 to bude Aero House (3 720 m2, Praha 8), Meteor Centre Office Park C (4 300 m2, Praha 8) nebo Palác Stromovka (6 921 m2, Praha 7).

 

 

 

 

 

Markéta Szarowská