Ikony světové architektury přispějí do diskuse o potřebě nové koncertní budovy v Praze a přínosech, které může taková stavba městu přinést. Hvězdnou účast podtrhne česko-britská architektka Eva Jiřičná, tuzemští architekti Josef Pleskot či Zdeněk Fránek a svými zkušenostmi z Hamburku přispěje také německý urbanista Peter Gero.

Elizabeth Diller

Summity architektury a rozvoje jsou místem pro diskusi mezi samosprávou, státní správou, odborníky i investory. Přestože jsme je začali pořádat teprve loni, už nyní se ukazuje, že dokážeme do Prahy přivést architekty skutečně celosvětového významu, aby se na summitech podělili o své názory a zkušenosti,“ řekl Dušan Kunovský, člen SAR a šéf společnosti Central Group, která je generálním partnerem této nejvýznamnější oborové akce v Česku.

Architektonická kancelář Diller Scofidio + Renfro (DS + R)

Nová pražská koncertní budova

Zvučná architektonická jména budou součástí třetího bloku konference, který se bude věnovat rozvoji architektury v Česku, zejména pak v souvislosti s již zmíněným záměrem na výstavbu nové pražské koncertní budovy. Ta by měla dle současných plánů vyrůst v rámci revitalizace oblasti Bubny-Zátory na levém břehu Vltavy u stanice metra Vltavská v pražských Holešovicích.

Vedle vystoupení Diller a Prixe zde budou představeny nejinspirativnější současné koncertních budovy ve světě, následovat bude otevřená diskuse za účasti nejoceňovanějších českých architektů a urbanistů. Díky úzké spolupráci s Českou komorou architektů si navíc mohou účastníci akce prohlédnout také výstavu České ceny za architekturu, která představí letošní finalisty této prestižní soutěže.

Wolf D. Prix

Zhodnocení rozvoje i exkluzivní průzkumy

Konference se již tradičně dotkne samotného stavebního rozvoje země, o jehož pozitivní posun Sdružení pro architekturu a rozvoj usiluje zejména. První blok s názvem „Jak posunout stavební rozvoj Prahy a celé ČR dopředu?“ se tak bude věnovat možnostem státu a hlavního města Prahy k dosažení významného pokroku v oblasti stavebního rozvoje a zkrácení povolovacích procesů. Současně zhodnotí, co se podařilo prosadit od jarního summitu konaného v březnu. Chybět nebudou ani výsledky exkluzivního průzkumu veřejného mínění týkající se nejen působení pražské koalice rok od komunálních voleb.

Architektonická kancelář COOP HIMMELB(L)AU

Mezi potvrzenými vystupujícími jsou už nyní zástupci valné většiny politických stran v Zastupitelstvu HMP včetně zástupců pražské koalice (Piráti, Praha sobě, Společné síly pro Prahu). Konference jim tak mimo jiné poskytne ideální příležitost ke zhodnocení dosažených pokroků a prezentaci plánů pro další období. Za stát pak vystoupí klíčoví představitelé ministerstva pro místní rozvoj, kteří zde představí nejčerstvější informace k probíhající rekodifikaci stavebního práva.

Druhý blok konference nazvaný „Co pro stavební rozvoj Prahy může udělat veřejná správa a co soukromí investoři“ přinese mimo jiné investorský pohled na paralýzu stavebního rozvoje Prahy a její možné odblokování. Dopady nekonečného povolovacího procesu na ekonomiku a celý obor stavebnictví zhodnotí prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza, radní pro legislativu a bydlení Hana Kordová Marvanová by měla promluvit k otázce podpory výstavby bydlení a zavedení centrálního stavebního úřadu pro velké stavby.

V rámci summitu bude rovněž představen aktuální pololetní přehled „Co se povedlo, co nepovedlo a co je potřeba udělat?“ a nový pololetní krátký film o stavebním rozvoji Prahy a ČR.

Summit architektury a rozvoje je určen pro zhruba 700 hostů, z toho 200 zvaných vedoucích představitelů z řad samosprávy, státní správy, odborníků a investorů.  Kompletní program včetně zvaných hostů najdete na nových webových stránkách Sdružení pro architekturu a rozvojwww.arch-rozvoj.czkde je možné se ZDARMA zaregistrovat.

Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR) je pracovním think-tankem odborníků z oboru architektury, stavebnictví, ekonomiky a práva. Je to spojení lidí, kterým není lhostejná dlouhodobá paralýza stavebního rozvoje naší země. Členy tohoto think-tanku pojí společný názor, že naše země nemůže žít jen ze své minulosti, ale že se musí rozvíjet, jinak se nevyhne úpadku. Proto se chtějí k problémům aktivně vyjadřovat a společně se pokusit změnit věci k lepšímu.

Zdroj/foto: www.retrend.cz / Sdružení pro architekturu a rozvoj, z.s.