"Roste oceňování rezidenčních, administrativních i obchodních realit. Investoři se snaží využít aktuálně nízkých úrokových sazeb a zajímavých cen," říká Ing. Jiří Kadrman, ředitel ústavu Appraisal Advisory (dříve American Appraisal).



Z hlediska sezónnosti je největší zájem o ocenění nemovitostí v květnu a červnu a na konci roku. Více jak třetinový nárůst počtu oceněných nemovitostí znamená pro znalecké ústavy v rámci celé ČR meziroční zvýšení obratu o desítky milionů korun. Průměrně se doba zpracování jednoho ocenění nemovitosti pohybuje kolem 2 - 4 týdnů. "Ceny za oceňovací služby se zatím drží na dosavadní úrovni. Pokud růst poptávky vydrží, do cen za tyto služby se to promítne až v následujících letech," komentuje Kadrman.



Růst zájmu o oceňování nemovitostí je další známkou silného oživení trhu s nemovitostmi. Oživení bude podle odhadců pokračovat i v příštím roce. Porostou zejména ceny bytů a rodinných domů. Odhaduje se, že proti letošnímu roku si trh s nemovitostmi v rezidenčním sektoru připíše 3 – 5 %. Oživení je očekáváno i na trhu komerčních nemovitostí. „Poptávku i ceny nemovitostí kromě příznivých úrokových sazeb zvyšuje již také samotné očekávání dalšího růstu cen,“ doplňuje Kadrman.



Strategickým spojením znaleckých ústavů Appraisal Advisory a Grant Thornton Valuations vznikl na přelomu září a října letošního roku jeden z největších znaleckých ústavů; jen v ČR Appraisal Advisory zaměstnává dvě desítky odhadců a působí od roku 1992. Klientům nabízí veškeré druhy oceňování podílů a akcií, podniků, nemovitostí, strojů a zařízení i nehmotného majetku a související M&A a transakční poradenství.