Právní úprava navrhovaná poslanci v čele s místopředsedou ODS Martinem Kupkou si klade za cíl zastřešit nekoordinovaný vznik digitálních technických map, které často vytvářejí samotné obce. Nejsou tak k dispozici plošně na celém území státu a chybí podrobnější úprava povinností správců dopravní a technické infrastruktury při předávání údajů pro aktualizaci, což brání jejich plnému využití zejména v územním a stavebním řízení.

Nyní musí investoři před zahájením řízení sami oslovovat jednotlivé správce, kterých je bezmála dvacet. To je časově i administrativně velmi náročné a právě zavedení digitální technické mapy by tento proces významně zjednodušilo. Pokud však mají být pro zrychlení přípravy, umisťování a povolování staveb tyto mapy využity, je změna současné právní úpravy nezbytná. Propojení s digitální mapou veřejné správy pak významně přispěje ke zjednodušení a zrychlení celého stavebního procesu v České republice, který u bytových domů v Praze v současnosti trvá i víc než deset let.

Vznik map je současně nezbytným předpokladem pro úspěšnou digitalizaci těchto procesů. Se sběrem dat, sjednocením přístupů a zavedením povinnosti zanášet změny tak jistě není třeba čekat na celkovou revizi stavebního práva. Každý dílčí krok, který může současnou paralýzu na stavebním trhu urychlit, uvítá nejen soukromý sektor, ale i stát, který se sám vlastní vinou a nekoordinovanými změnami stavebního práva dostal do legislativní pasti.

Zdroj/foto: www.retrend.cz / CENTRAL GROUP a.s. (Michaela Tomášková, výkonná ředitelka)/Titulní foto – Central Group – projekt Rezidence U Radnice