V této souvislosti se ukazuje, že coworkingy už zdaleka nejsou doménou jen vyvojářů, kreativců a technologických firem. V poslední době spíše převládají společnosti z oblasti obchodu, poradenství a consultingu nebo finanční a právní korporace.

I ty pomalu ustupují od praxe tradičních kanceláří zafixovaných na 10 a více let. Vyžadují pružný přístup, který je daný rozšířenějším projektovým řízení. A flexibilitu vyžadují rovněž sami zaměstnanci či přesněji členové týmu, kteří mohou být rozeseti po celém světě.

Bankám, obchodníkům a třeba konzultantům vyhovuje vysoký standard, zcela flexibilní smluvní podmínky a rozvětvená síť center Spaces po celém světě. Především ve Spojených státech a ve Velké Británii tento typ uživatelů coworkingů je zároveň ve fázi expanze a soustavném náboru pracovníků.

Právě pro severní Ameriku a Evropu předpovídá agentura The Instant Group rychlý růst poměru coworkingu na kancelářském trhu. Nyní činí zhruba 5 % a stále stoupá. Jen tržby skupiny IWG přesáhly v roce 2018 2,5 miliardy liber.

Uvedené trendy potvrzuje také český management Spaces. „Na jednu poptávku klienta z České republiky připadá jedna ze zahraničí. Je zcela běžné, že naši zákazníci během měsíce pracují ve Spaces v několika evropských metropolích. Naše členství jim umožňuje využívat síť center Spaces jako svou vlastní pobočkovou síť,” říká Karel Pelán, jenž řídí rozvoj Spaces v České republice a na Slovensku.

Do pražských Spaces jezdí a jezdit budou klienti z celého světa. Z poptávek za poslední období vyplývá, že nejčastěji se rekrutují ze západní Evropy, USA a Kanady a vyspělých asijských zemí.

Mezinárodní síť Spaces je důležitá také pro tuzemské klienty. Souvisí s jejich častým cestováním do zahraničí, aktuálně převládá Německo, Rakousko nebo země Beneluxu. Zároveň ale v případě potřeby umožňuje rychlou expanzi a zakládání poboček. S veškerým podobným poradenstvím tým Spaces pomáhá.

V Praze budou na konci roku 2020 v provozu 4 centra Spaces – na Smíchově, na Pankráci a v Karlíně, plus zmíněný první prostor čítající 3 500 m2 v Albatrosu na Národní třídě. Celkem jde o 15 000 m2, které do budoucna jistě doplní další objekty s prostory Spaces. Podle tuzemského managementu se expanze nebude týkat jen Prahy.

Zdroj/foto: www.retrend.cz / Community s.r.o.