O budově Šantovka Tower se v Olomouci už delší dobu bouřlivě diskutuje. S její stavbou vedle památkářů nesouhlasí někteří odborníci s odůvodněním, že poškodí panorama historického centra Olomouce. Investor má opačný názor. Projekt Šantovka, jehož součástí je nákupní centrum a výšková budova, připravila společnost SMC Development. Investor chce projekt dokončit tak, jak byl původně zamýšlen, tedy včetně výškové budovy.

 

Bez stavební uzávěry by mohla pokračovat příprava stavby kontroverzní budovy Šantovka Tower přesto, že nový územní plán s výškovými budovami v ochranném pásmu městské památkové rezervace nepočítá.

Radní se pro stavební uzávěru rozhodli poté, co ji jako možné řešení připustil Nejvyšší správní soud. Z rozsudku NSS, který nedávno zamítl kasační stížnosti Olomouce i Office Park Šantovka proti verdiktu krajského soudu, také vyplývá, že investor Šantovky Tower dosud nemůže považovat za jisté povolení všech svých plánových staveb v této části Olomouce.

 

Stavba čtvrti Šantovka situované v areálu bývalého podniku Milo postupně vzniká na 11 hektarech. Její součástí bude obytná čtvrť, obchodní centrum a kancelářský komplex. Na projektu, kterého realizace má stát deset miliard korun, se podílí architekti z londýnského ateliéru Benoy.