CPI Property Group plánuje akvizice vysoce kvalitních kancelářských prostor v centru Varšavy v hodnotě přesahující hodnotu 800 mil. EUR. Budoucí akvizice se týkají osmi kancelářských budov o celkové rozloze přesahující 235 000 m2. K nemovitostem oceněným na více než 700 mil. EUR již dokonce podepsala dopisy o záměru (letters of intent), včetně klauzulí o exkluzivitě.

Hodnoty jednotlivých transakcí se budou pohybovat mezi 30 mil. EUR a více než 200 mil. EUR. Předpokládá se, že většinu transakcí se podaří uzavřít do konce roku 2019, s přesahem do začátku příštího. První dvě z chystaných akvizic, Green Corner A (plně obsazená nemovitost s 15 000 m2 pronajímatelné plochy (GLA) a certifikací LEED Platinum) a Equator IV. budou podepsány již v nejbližších dnech.

CPI Property Group – Green Corner A, Varšava

„CPI Property Group má v Polsku velice zkušený tým a stávající nemovitosti vykazují výborné výsledky,“ řekl Tomáš Salajka, ředitel akvizic, obchodu a správy aktiv CPIPG, a dodal: „Trh s kancelářskými nemovitostmi stojí v Polsku na velice silných základech, navíc těží ze síly polského hospodářství a převisu poptávky ze strany domácích i zahraničních nájemců. Akvizice vybraných nemovitostí zajistí pro CPI Property Group atraktivní výnosy a dlouhodobou hodnotu.“

Další příležitosti

Na realitních trzích v České republice a v Berlíně pokračuje období silné poptávky a omezené nabídky nemovitostí za atraktivní ceny. I když se CPI Property Group zaměřuje především na akvizice kancelářských nemovitostí, neztrácí ze zřetele ani ostatní investiční příležitosti v regionech, ve kterých působí.

Vliv na portfolio a finanční profil skupiny

Akviziční strategie skupiny se odvíjí od její finanční politiky. Ta se soustředí především na zvyšování ratingu za současného zachování vysoké úrovně finanční flexibility. Akvizice chystané ve Varšavě navýší příjmy z nájmu i počet certifikovaných „zelených“ budov v portfoliu skupiny. Nemovitosti v České republice a Berlíně budou nadále tvořit více než 70 procent celkového portfolia, zatímco podíl polské části dle očekávání stoupne minimálně na 10 procent.

Strategie financování

CPI Property Group je schopna plánované akvizice snadno financovat prostřednictvím hotovosti a nečerpaných revolvingových úvěrů, které v současné době dosahují výše 1,5 mld. EUR. V oblasti dalšího financování dává skupina přednost emisi seniorních nezajištěných dluhopisů, včetně případných zelených dluhopisů, v závislosti na tržní poptávce a cenách. Vedle toho je skupina připravena zvažovat i potenciální zajištěné i nezajištěné bankovní úvěry s lákavými sazbami.

Zdroj/foto: www.retrend.cz / CPI Services, a.s.