Unikátní zaměstnanecký benefit

Čtyřdenní pracovní týden už dávno není sci-fi a naopak se stává realitou. Kdo by netoužil po plné mzdě za čtyři pětiny běžné pracovní doby? Mohou z tohoto benefitu pro zaměstnance těžit také zaměstnavatelé? Jaké jsou výhody práce na čtyři dny v týdnu? Tři dny dlouhý víkend je určitě něčím, po čem logicky touží mnoho zaměstnanců.

Stravenky, Multisport kartu a připojištění už nabízí množství firem. A jsou bezpochyby, stejně jako možnost práce z domova, pružné (flexibilní) pracovní doby či nabídka zkráceného pracovního úvazku, velmi oblíbené. Společnosti musí při současné krizi na trhu práce v podobě nedostatku pracovníků představit uchazečům o zaměstnání i současným zaměstnancům konkurenční výhodu.

Čtyřdenní pracovní týden se stává realitou a může být jasnou konkurenční výhodou při boji o zaměstnance.

Trend jménem work-life balance

Co kromě nedostatku pracovníků přimělo firmy zařadit čtyřdenní pracovní týden mezi nabízené zaměstnanecké benefity? Stále více se mluví o zkvalitňování života a work-life balance, tedy rovnováze mezi trávením času v práci a volnočasovými aktivitami.

Některé firmy se tak uchylují k nabízení čtyř pracovních dnů, nebo k pětidennímu pracovnímu týdnu v celkovém rozsahu 32 hodin, v průměru k 6,5 hodinám práce denně. Oprávněně se dnes již věří, že takto odlišná délka pracovní doby přiměje zaměstnance lépe si zorganizovat práci, být efektivní a i v kratší pracovní době splnit nastavené cíle.

Čtyřdenní pracovní doba může být vodítkem ke zkvalitnění života a rovnováhou mezi trávením času v práci a volnočasovými aktivitami.

Nevýhody čtyřdenní pracovní doby

Zkrácený úvazek při nezměněných platových podmínkách má smysl jen v okamžiku, kdy firma nastaví jasná pravidla. Méně času stráveného v práci nesmí znamenat méně odvedené práce. Rozhodně to není tak, že čtyřdenní pracovní týden zakazuje jakékoliv přestávky v práci. Při správně nastavených pravidlech naopak vede k vyšší výkonnosti, spokojenosti a soustředěnosti.

Nevýhodou tohoto systému práce je ale v současnosti bezesporu to, že si zákazníci firmy musí na čtyřdenní pracovní týden zvyknout a přijmout, že se ve společnosti v pátek nepracuje.

Čtyřdenní pracovní týden stále není běžný a zákazníci firmy si na něj budou muset zvyknout.

 

Absolutní úspěch

Stále jsme vás nepřesvědčili, že něco takového může fungovat i v reálu? Pojďme si představit příklad z praxe. Novozélandská společnost Perpetual Guardian experimentálně na dva měsíce zavedla čtyřdenní pracovní týden a celý projekt označila za absolutní úspěch. Celou dobu monitorovala výsledky a čísla mluvila za vše. 78 % zaměstnanců našlo rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, což bylo o 24 % více než před tímto pokusem.

Byl zaznamenán pokles stresu o 7 %, zaměstnanci byli motivovanější, měli více chuti do práce a zvýšila se také produktivita. Zaměstnanci navíc navrhli řadu inovací, třeba i automatizaci manuálních procesů.

Čtyřdenní pracovní týden zavedla na dva měsíce novozélandská společnost Perpetual Guardian a celý experiment označila za absolutní úspěch.

Čtyřdenní pracovní týden je budoucnost

Generální tajemnice sdružující odbory v Anglii a Walesu se dokonce nedávno nechala slyšet, že ambicí v tomto století by mělo být prosazení právě čtyřdenního pracovního týdne. Dle ní a mnohých dalších technologický posun zapříčinil vznik nového bohatství.

Technologie, které navzájem sdílíme, přináší možnost čtyřdenního pracovního týdne se slušným platem. Dle odborových organizací navíc lidé o tento benefit stojí ze všeho nejvíce. Zkrácení pracovní doby díky technologickému pokroku by mělo snížit stres na pracovišti.

Za čtyřdenní pracovní týden bojují i odbory z Anglie a Walesu a označují jej za budoucnost.

Počet pracovních dní se historicky měnil

Jaký byl vývoj práce a pracovní doby? Generace před námi o konceptu work-life balance nikdy neslyšely a víkend v délce jednoho dne si stěží stihly užít.

Kdy skončil šestidenní pracovní týden? Je to přibližně půl století, kdy dostali zaměstnanci možnost radovat se z pětidenního pracovního týdne a dvoudenního víkendu. Zapomenout na šestidenní pracovní týden byl pro mnoho společností naprosto logický krok. Pracovní úvazek a pracovní doba se v mnoha firmách liší. Standardní je dnes sudý a lichý týden, dvousměnný provoz, pětidenní pracovní týden.

Za posledních padesát let ale nepřišla žádná podstatná transformace pracovní doby. Technologický a společenský vývoj ale jasně ukazuje, že jsme připraveni pokročit dál. A co vy, ocenili byste čtyřdenní pracovní týden?

Před přibližně padesáti lety přišla velká revoluce. Šestidenní pracovní týden se stal minulostí a standardem byl nově dvoudenní víkend.

Čtyřhodinový pracovní týden

Máte dojem, že byste svou pracovní agendu ve zkrácené pracovní době nezvládli vyřešit? Nebo nevíte, jak se chovat v práci, která nabízí tento benefit? Pak pro vás máme tip na skvělou knihu, která vás přesvědčí o výhodách platu, ale i dostatku času. Timothy Ferriss napsal knihu Čtyřhodinový pracovní týden, ve které prezentuje hodnotu peněz.

Jak mít dostatek peněz, ale i nového bohatství, tedy času a mobility? Tato proslulá kniha, která se stala bestsellerem, rozhodně stojí za přečtení.

Jak byste ocenili čtyřdenní pracovní týden a převažují dle vašeho názoru výhody či nevýhody?

Zdroj: www.vimvic.cz