Mluvčí skupiny Penta Martin Danko novinářům řekl, že pronajato je 70 procent z přibližně 50 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. Kompletně pronajato chce mít Penta nejpozději v polovině roku 2015.

 

Od začátku roku jsou v budově i dva hlavní nájemci - společnost EY a advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners. "Stěhování dalších z většiny již oznámených nájemců bude probíhat postupně během celého letošního roku, slavnostní otevření Florentina je naplánováno na přelom jara a léta 2014," doplnil Danko.

 

Z obchodníků se do budovy do několika týdnů nastěhují řetězec Interspar, prodejce hodinek Koscom a prodejna drogerie Rossmann.

 

Budova nabízí celkem 49 000 metrů čtverečních hrubé plochy kanceláří v devíti podlažích, 7860 metrů čtverečních obchodních ploch, 3426 metrů čtverečních skladů a 602 parkovacích míst. Součástí je 3000 metrů čtverečních velké náměstí a Desfourská zahrada. Na ni navazuje nově otevřený hotel Motel One.

 

Místo Rudého práva

 

Penta budovu České typografie, bývalého sídla deníku Rudé právo, koupila od rakouské společnosti S+B CEE Beteiligungsverwaltungs v lednu 2010. Stavba začala v březnu roku 2012, zkolaudovaná byla v říjnu 2013.

 

Florentinum je prvním realitním projektem investiční skupiny Penta v ČR. Kromě něj nyní připravuje výstavbu v areálu bývalé továrny na letecké motory Waltrovka v pražských Jinonicích, kde by za pět miliard korun měla vyrůst nová městská čtvrť.

Konzultantka oddělení kancelářských nemovitostí v Jones Lang LaSalle Zuzana Kalvodová upozornila, že otevření Florentina i dalších budovaných kancelářských prostor v centru Prahy zvýší objem volných kanceláří.

 

"To přinese tlak na pronajímatele, především starších budov, kteří se budou muset situaci přizpůsobit. Příkladem může být úspěšné dokončení rekonstrukcí společných ploch budov Myslbek nebo Slovanský dům. Tyto změny umožní majitelům pronajímat za stejných finančních podmínek a vyhnou se tak snižování nájmů," podotkla.

 

Nové projekty mohou být lákavé hlavně pro firmy sídlící ve starších budovách. "Je zde možné i při vyšší hodnotě nájmu uspořit na celkových nákladech - po zohlednění nájemních pobídek typu nájemních prázdnin, díky nižším provozním nákladům a vyšší efektivitě využití kancelářských prostor," uvedl Petr Markvart z kancelářského oddělení Cushman & Wakefield.

 

Projekty typu Florentina nebo konkurenčního Quadria prý mohou být zajímavé i pro společnosti, které musí zůstat v centru. Jde především o konzultantské a právní společnosti, upřesnil Markvart.

 

"Florentinum již přitáhlo renomované nájemce z řad poradenských a právnických firem, kteří oceňují mimo jiné efektivitu kanceláří, vysoký technický standard budovy i nízké provozní náklady," dodal vedoucí zastupování pronajímatelů v DTZ Czech Republic Pavel Domalewski. DTZ patří k budoucím nájemníkům budovy.

 

Autor: ČTK