Soutěžit o prestižní ekologickou cenu E.ON Energy Globe mohou firmy, obce i jednotlivci. Svůj projekt lze přihlásit až do 30. dubna v 6 různých kategoriích. Z minulých ročníků zůstaly kategorie Obec, Firma, Stavba a Nápad. Dřívější kategorii Mládež najdou letos soutěžící pod názvem Vzdělávání a nejen kutilové pak mohou své výrobky nově přihlašovat do kategorie Produkt.

Ve všech kategoriích jsou hodnoceny již hotové a funkční projekty. Výjimkou je kategorie Nápad, která patří projektům, jež na svou realizaci teprve čekají. Jako každý rok přitom platí, že soutěž oceňuje především takové projekty, které jsou ekologické, pomáhají šetřit energie nebo jsou jinak inovativní.

Motivací pro přihlášení do soutěže je i letos nejen mediální podpora výherců či pomoc pořadatelské společnosti E.ON, ale také ceny od partnerů soutěže. Celkový vítěz letošního ročníku soutěže získá elektromobil od ŠKODA AUTO. Nejlepší projekt soutěže, který vybere odborná porota, se může i letos dostat až do světového finále.

Česká soutěž E.ON Energy Globe je součástí mezinárodní soutěže Energy Globe Award, jež už od roku 1999 uděluje ceny trvale udržitelným projektům chránícím přírodní zdroje. Ocenění vzniklo na popud rakouského environmentalisty. Jde o nejvýznamnější světovou soutěž v oblasti ochrany životního prostředí, jíž se každoročně účastní přes 170 zemí z celého světa včetně zástupců z Česka. Kromě uznání si vítězové odnášejí také 10 000 EUR.

Vítězným projektem roku 2018 byl pasivní dům ze slámy v Dobřejovicích u Prahy
Vítězným projektem roku 2018 byl pasivní dům ze slámy v Dobřejovicích u Prahy

Společné foto všech vítězů 10. ročníku soutěže E.ON Energy Globe
Společné foto všech vítězů 10. ročníku soutěže E.ON Energy Globe

Zdroj: www.oze.tzb-info.cz / E.ON Česká republika, s.r.o.