Je to relativně nová věc. Moderní kancelářské, industriální a maloobchodní budovy v Česku mohou už téměř dekádu usilovat o tzv. environmentální certifikace, které hodnotí jejich vliv na životní prostředí (velmi přibližně je lze přirovnat k energetickým štítkům rodinných domů).

Existuje několik druhů certifikátů: Nejčastěji jsou to zelené mezinárodní (LEED a BREEAM) nebo tuzemské varianty (SB Tool). Čím dál častěji budete zřejmě slýchat i o certifikaci WELL, která hodnotí kvalitu prostředí uvnitř budovy ve vztahu k jejím uživatelům. Jako první v Česku toto posouzení získala na jaře administrativní budova Visionary v Praze (viz foto níže).

Certifikace je dlouhý a komplexní proces, na jehož konci budova získá bodové hodnocení, jenž se prezentuje pomocí “vysvědčení” na úrovní Silver, Gold nebo nejlepší Platinum.

Pokud se developer rozhodne svou budovu certifikovat, musí na to myslet už od prvních architektonických studií, protože některé prvky při výstavbě těžko dožene. Například využití denního světla je jeden z posuzovaných faktorů. Mnohem snadněji se otáčí 3D modelem stavby v počítači než reálnou železobetonovou konstrukcí na pozemku…

Pracujete v budově s certifikátem? Jak to v běžné praxi poznáte?

Splachování dešťovou vodou

Přijdete na toaletu a v míse je nažloutlá voda. Asi někdo spěchal a zapomněl spláchnout, řeknete si s povzdechem. Natáhnete ruku ke splachovadlu a nápis nad ním vás upozorní, že v této tzv. zelené budově se ke splachování používá dešťová voda nebo tzv. čištěná šedá voda.

Foto: Markéta Miková

Ani zima, ani horko

Každý máme jinou termoregulaci a někomu je pořád teplo, jinému stále zima. Vzduch se v uzavřených místnostech rychle vydýchá, a navíc bývá suchý, takže se vám chce v lepším případě pořád spát. V tom horším si z práce odnesete virové onemocnění.

Kancelářské projekty mají dnes pokročilé automatizované systémy chlazení, vytápění a vzduchotechniky, které u certifikovaných budov navíc pracují s orientací do světových stran a venkovním zastíněním, aby se budova nepřehřívala.  

Nižší účty za energie a vodu

Parametr, který jako řadový zaměstnanec nepoznáte (leda, že zbyde víc peněz na bonusy?). Pokud sídlíte v certifikované budově, budete za spotřebu elektrické energie a vody platit méně, úspory jsou u environmentálních certifikací velké téma. Počítá se s instalací úsporného LED osvětlení, úsporných vodovodních armatur či geotermálních čerpadel.

Na střeše administrativní budovy Visionary můžete nejen relaxovat, ale klidně si tu i zaběhnout maraton. Foto: Lukáš Rozmajzl

Relax na střeše nebo v atriu 

Bodové hodnocení je možné zvýšit tím, že okolí budovy upravíte, aby v něm mohli posedět a odpočívat budoucí nájemníci i lidé z okolí. Nejde tedy jen o samotné lavičky, ale o celkové pojetí vnitřního a vnějšího prostoru a o pečlivě udržovanou příjemnou zeleň. Pozor, zalévá se opět dešťovkou! Stále častěji se nyní otevírají nájemcům také relaxační střešní terasy. (O těch si na #MORETHANOFFICE povíme víc v létě.)

Do práce nejen autem

Čím blíž je kancelářská budova zastávce městské hromadné dopravy (v Praze ideálně na metru), tím lépe. Zaměstnanci nemusí jet do práce autem, ale mohou využít MHD, kolo či elektromobil. Prospěje to nejen životnímu prostředí, ale i jejich zdraví. V certifikovaných budovách jsou často k dispozici stojany a sprchy pro cyklisty a u některých budov jsou k dispozici nabíjecí stanice pro elektromobily.

Zdroj: www.morethanoffice.eu