Příliv nových kancelářských prostor v Praze srazí ceny nájemného. Majitelé budov zintenzivní boj o nynější nájemníky, jejichž pozice posílí. Vyplývá to z developerské části nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG ČR.

Podle ředitelů developerských firem trh s kancelářskými nemovitostmi v Praze nejvíce ovlivní vlna nových nemovitostí i očekávaný pozitivní vývoj ekonomiky, který zvýší ochotu firem pronajímat si nové nebo větší prostory. Rovněž pak také požadavky nájemců na snížení ceny nájmů v důsledku znatelného převisu nabídky nad poptávkou.

Nadpoloviční většina (56 procent) dotázaných ředitelů developerských firem předpovídá, že ceny nájemného budou v následujícím období dokonce klesat. Zbylá část hovoří spíše o stagnaci cen. "Značný tlak nájemců na nájemní podmínky, tedy nejen na výši nájemného, ale i na další pobídky, jako jsou nájemní prázdniny a příspěvek na stavební úpravy, snížil příjmy z pronájmů na úroveň, kterou mnoho developerů a pronajímatelů vidí za hranicí realizovatelnosti," poznamenal Jiří Linhart z firmy Knight Frank.

Majitelé budov budou usilovat hlavně o současné nájemníky, spousta nájemních smluv totiž bude končit v příštím a následujícím roce. "Končící smlouvy ve stávajících nájemních prostorech, které již nevyhovují svými parametry a kvalitou, neumožňují nájemníkům další expanzi," uvedla ředitelka HB Reavis Group CZ Olga Humlová.

"S ohledem na skutečnost, že v tomto období by na pražský trh mělo dorazit přes 320 000 metrů čtverečních nových kanceláří, lze očekávat, že dojde k dalšímu nárůstu neobsazenosti a k ještě většímu posílení převahy nájemců na trhu. Tato situace bude muset být kompenzována atraktivnějšími pobídkami pronajímatelů. Ty však nejsou nevyčerpatelné. Můžeme tedy čekat další pokles nájemného," odhaduje analytik PPF Real Estate Jan Skříček.

Podle ředitele analytické společnosti CEEC Research Jiřího Vacka se budou majitelé budov snažit udržet a získat nájemníky různými slevami, jako jsou například platební prázdniny či bezplatné vybavení kanceláře. "Na trhu probíhá již nyní intenzivní boj o klienty, který v tomto a příštím roce ještě zesílí. Profitovat z toho bude hlavně nájemce - získá lepší standard za nižší cenu," podotkl Vacek.

V Praze se nachází 2,9 milionu metrů čtverečních ploch kanceláří. Na konci letošního března mírně přibylo neobsazených kanceláří, celkem jich je v hlavním městě bez nájemce 13,7 procenta.


Source: aktualne.cz
Publisher: aktualne.cz