Praha byla v roce 2013 devátým nejbohatším regionem v Evropské unii. Lépe je na tom nejenom Londýn, Lucembursko, Brusel či Hamburk, ale například i Bratislava a její okolí. V první desítce najdeme sedm regionů zahrnujících hlavní města příslušných zemí.

Hrubý domácí produkt na obyvatele Prahy dosahoval v roce 2013 podle statistiky 173 procent průměru EU. Je to změna k horšímu, ještě v roce 2010 byla Praha byla osmým, v roce 2009 sedmým, a v roce 2008 dokonce šestým nejbohatším regionem EU.
Kromě hlavního města v Česku průměru osmadvacítky nedosahuje ani jeden z regionů, nejvyšší HDP na obyvatele má region Jihovýchod.

Bratislavský kraj se s HDP ve výši 184 procent průměru EU v roce 2013 umístil na šestém místě a předčil tak nejen Prahu, ale například i Stockholm (179) či Île de France (175), region Paříže a její okolí.

Pozici nejbohatšího regionu EU si s přehledem podržel vnitřní Londýn, kde HDP na obyvatele dosahoval 325 procent EU. Za ním se umístilo Lucembursko (258), které statisticky tvoří jediný region, Brusel (207), Hamburk (195) a severonizozemský Groningen (187). Do první desítky se dostal za Prahou ještě region Horního Bavorska s metropolí Mnichovem (172).

Sedm z deseti nejbohatších regionů Evropské unie tvoří hlavní města, popřípadě oblasti v jejich bezprostředním okolí. Metropole jsou nejbohatšími regiony svých zemí i ve většině ostatních zemí EU, výjimku tvoří pouze Berlín, Řím a Amsterodam.