Za první čtvrtletí roku 2014 vyjadřuje RICS Global Commercial Property Monitor optimistickou náladu realitních investorů a majitelů nemovitostí ve všech sektorech, přestože poslední ekonomické údaje zaznamenaly pouze nepatrné zlepšení hlavních ekonomických faktorů. Očekává se, že kapitalová hodnota poroste, neboť průmyslový sektor zaznamenává nejvyšší čistý zůstatek 40 % následovaný administrativním (30 %) a maloobchodním sektorem (20 %).

Kromě toho index investiční citlivosti pohodlně dosáhl kladných hodnot ve výši +22, což zvyšuje zájem investorů zejména v oblasti core aktiv. Očekává se, že institucionální investoři se vrátí ve velkém měřítku zpátky na trh, protože v nedávných transakcích převažovali zejména čeští a slovenští investoři. 

"V letech 2014 a 2015 očekáváme zvýšení kapitálových hodnot na úrovni nejvyšší třídy budov s podporou komprese vynosů u všech tříd nemovitostí a do určité míry v případě pozitivních signálů ze strany nájemního trhu zvláště do průmyslové oblasti a maloobchodních jednotek, které jsou situovány na hlavních třídách. Banky hodlají zmírnit své požadavky na výši úvěrů k hodnotě nemovitosti (LTV) a jejich marže budou klesat v souladu s konkurenčními trendy, které na finančních trzích převažují", prohlásil Karel Klečka MRICS, člen správní rady RICS v České republice

Nájemní trh zažívá vysokou poptávku obzvláště v průmyslovém sektoru, o čemž svědčí čistý zůstatek 70 %. V rámci průmyslového sektoru a v menší míře i v hlavním maloobchodním sektoru se očekává vzrůst nájemného a pokles incentivů v důsledku značné aktivity na těchto trzích.

Avšak kancelársky segment je pod tlakem, což dokazuje záporný čistý zůstatek -20 % s očekávaným nárůstem pobídek a klesajícím nájemným v důsledku vysoké konkurence na nájemním trhu a silné převahy nabídky.

"V důsledku intervence České národní banky a znehodnocení české měny na konci minulého roku máme pocit, že český export značně posílí, což povede ke zvýšení poptávky nájemců v průmyslovém sektoru. Protože dostupný prostor je v současné době omezený, může tato skutečnost ovlivnit nájmy a poskytované pobídky", prohlásil Jaroslav Kaizr MRICS, člen správní rady RICS v České republice.

Výsledky 1. čtvrtletí roku 2014 dle RICS Czech Commercial Property Monitor ukazují, že trh krizových aktiv je extrémně omezen. Stuart Jordan FRICS, předseda RICS v České republice říká:" Nabídka krizových aktiv zůstává do značné míry beze změny. Manažeři fondů se soustředí na aktivní řízení aktiv a přestavbu či renovaci starších budov, aby se tak připravili na rozvoj nových projektů.“


Source: RICS
Publisher: RICS