Nejen podle mezinárodní společnosti Ambius je mech jedním z hlavních designových trendů, který bude prorůstat čím dál větším počtem kancelářských interiérů.

Proč?

Protože biofílie. Člověk má údajně v genech zakódovanou potřebu být v kontaktu s přírodou. Pohled do zeleně ho uklidňuje. Takže zaměstnanci jsou méně vystresovaní a produktivnější.

„Trávíme v práci stále více času, tak jsme se chtěli vyvarovat tomu, aby našim lidem jejich pracovní místo zevšednělo. Mechová stěna se stala nepostradatelnou součástí naší kanceláře. Mech je netradiční způsob, jak vnést do prostor, kde se klasické květiny příliš nehodí, trochu zeleně,” popisuje Nikol Stolle, ředitelka Socialsharks. V agentuře, která se specializuje na marketing na sociálních sítích, mají z mechu nejen velké logo žraločí ploutve, ale mech je i v malých akváriích na stěnách kuchyňky (viz foto níže).

Mechová stěna v kancelářích agentury Socialsharks

Za jakou cenu?

Dodavatelé umí splnit téměř každé přání. Jedinými limity tak jsou fantazie, prostor a samozřejmě rozpočet. Platí, že co mechová stěna, to unikát. Kolik budete platit vy? Pro představu: nástěnný mechový panel 50 × 50 cm koupíte na webu mechdekor.cz za přibližně 3000 korun. U mechových obrazů se velmi snadno dostanete do řádu desítek tisíc korun, záleží na velikosti, materiálu na výrobu rámu a na využití dalších dekoračních prvků.

Mechové hodiny. Foto: Nature Designs

Bez starostí

Mechové stěny jsou zelenou alternativou vertikálních zahrad. Na rozdíl od nich je mechový „koberec” prakticky bezúdržbový, protože se při instalaci používají chemicky stabilizované rostliny, které laicky řečeno hibernují. Tím pádem se nemusíte obávat ani plísní nebo nechtěných hmyzích kolegů.

Nízké nároky potvrzuje i Vojtěch Pištěcký ze společnosti Nature Designs: „Mech z naší produkce není potřeba zalévat, hnojit, ani jinak udržovat. Postačí jednou za čas vyfouknout prach vysavačem se zpětným chodem. Na cokoliv dalšího jsme připraveni my, to v praxi znamená pětiletý servis mechové stěny.”

Z mechu si můžete slepit téměř cokoli. Interiér cestovní agentury vyzdobila firma Mechdekor.cz

Nevybledne

Nemusíte se obávat, že by svěží zeleň mechu uvadla s prvním letním dnem. „Životnost, tedy

i barevnost mechu a ostatních použitých materiálu počítáme na 10 let. V případě, že by nastal problém, obratem řešíme servisním zásahem,“ uklidňuje potenciální zájemce Vojtěch Pištěcký z Nature Designs. Je však akorát potřeba ohlídat, aby mechové stěny nebyly na přímém slunečním světle.

Foto: Nature Designs

Není mech jako mech

V interiéru se používá několik druhů mechu, který vyrostl v přírodě, ale následně byl chemicky „mumifikovaný”, takže se nachází ve stavu, jenž má blízko k hibernaci. Podle firmy Flower Company se ke konzervaci používají biologicky odbouratelné prostředky, které splňují hygienické normy pro pracovní prostředí. Společnost zároveň varuje před využíváním mechových stěn z tzv. islandského či norského mechu (což jsou de facto lišejníky). „Pro využití v interiéru jsou zásadní dvě negativní materiálové vlastnosti: Při nižší relativní vzdušné vlhkosti lišejník ztvrdne a zcela zkřehne, při sebejemnějším dotyku se rozpadá. V pórovité struktuře lišejníku se usazuje prach, který není technicky možné jakkoliv odstranit,” upozorňuje Flower Company.

Ideální podmínky pro umístění mechových stěn:

• vyhnout se fyzickému kontaktu

• nevystavovat přímému slunečnímu svitu

• vyžadují stálou pokojovou teplotu

• vyžadují relativní vzdušnou vlhkost v rozmezí od 40 % do 70 %

• nevystavovat přímému umělému světlu

• nezvlhčovat, neumisťovat do prostor s možným kontaktem s vodou

Péče:

• dle prašnosti prostor pravidelně čistit od prachu vzdušným sprejem, fénem (studený vzduch, nízké otáčky)

Zdroj: Flower Company

Mechové hodiny Forrest eye ze stařeného cedrového masivu. Cena: 13 706 Kč

"Mech nezajistí vnitřní jistotu a klid, ani harmonii na pracovišti. Ale po odeslaném reportu řediteli společnosti, cestou pro novou dávku espressa, do vás mechová stěna, alespoň na malou chvilku, naprojektuje les. Tu pohodu, jakou známe z palouku na kraji louky. Tam, kde žádný report ani šéf není. Tam, kde je jedno, že zrovna nejede LTE."

Vojtěch Pištěcký, Nature Designs