Developeři loni v Praze prodali zhruba sedm tisíc nových bytů, meziročně jich bylo o 18 procent více. Je to nejvyšší počet v historii. Rekordní bylo i první čtvrtletí s 1850 prodanými byty, což vyplývá ze společné statistiky společností Ekospol, Skanska Reality a Trigema. Tito developeři na analýze spolupracují od jara 2014 s cílem poskytnout co nejobjektivnější údaje o celém pražském trhu nových bytů.

 

"Extrémně levné hypotéky a zvýšený optimismus, poháněný rostoucí českou ekonomikou, přiměly domácnosti k investicím do vlastního bydlení. Byty loni více nakupovali i investoři, kteří zjistili, že je to jedna z nejlepších možností uložení peněz," uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

 

Podle studie měli kupující na konci roku menší výběr, když počet dostupných bytů v cenících developerů klesl na 5800 z 6400 volných bytů na konci září. Statistiku navyšují stovky dlouhodobě neprodejných bytů, které mají developeři v cenících dlouhé měsíce po kolaudaci. Největší zájem byl loni o menší byty s dispozicemi 2+KK, které se na celkových prodejích podílely 36 procenty.