Stavební produkce v České republice nebývale stoupá a dá se předpokládat, že i v letošním roce se trend udrží. Podle nejnovějších údajů ČSÚ za loňský rok vzrostla o 8,4 %, nejvýrazněji od roku 2004. Nejvíce se na tom podílí pozemní a inženýrské stavitelství, daří se také bytové výstavbě. Očekává se, že v letošním roce ještě růstový trend vydrží, pro rok 2020 už jsou předpoklady skeptičtější.

Firmy mají pro letošek téměř vyčerpané kapacity

Okolnosti tedy nahrávají tomu, aby firmy letos ještě využily růstového trendu. Jsou ale v situaci, kdy mají nasmlouvané zakázky prakticky na celou další sezónu. Stavební firmy jsou vytížené na 92 %, ty velké dokonce na 95 %. Další zakázky jim neumožňuje přijímat vytíženost technologií, ale především nedostatek lidí. Drtivá většina, tedy 95 % firem, se v současné době potýká s tím, že se jim nedaří obsadit volná pracovní místa.

Nechybějí jen stavební dělníci

Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz firmy nejčastěji hledají svářeče, montéry, stavební zámečníky. „To není až tak překvapující, protože výchova dorostu v tomto oboru zdaleka nepokrývá úbytek zaměstnanců v důsledku stárnutí. Překvapivé je ale to, že mezi dalšími nejčastěji hledanými pozicemi nacházíme domény průmyslováků a vysokoškoláků, tedy profese jako stavbyvedoucí nebo projektant,“komentuje údaje Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz

Snižuje se i počet reakcí na nabízená místa, nehledě na kvalitu uchazečů. Pokud vyjdeme ze statistik na Profesia.cz, nejmenší počet lidí reaguje kromě specializovaných pozic na nabídky pro projektanty, rozpočtáře nebo statiky. Často se mluví o tom, že nedostatek pracovních sil ve stavebnictví by vyřešilo zjednodušení podmínek pro získávání pracovních víz pro pracovníky z východu. Čím dál tím více ale chybějí lidé ve středních technických pozicích, kromě již zmíněných rozpočtářů třeba přípraváři, nebo statici.

Zájem o práci ve stavebnictví klesá dlouhodobě

Zájem o práci ve stavebnictví klesá už 5 let. Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz, který shromažďuje data o pracovním trhu již od roku 2010, se počet reakcí na inzerované pozice ve stavebnictví po vyrovnaných letech 2011-12 v roce 2013 zvýšil na úroveň roku 2010, a od té doby se stále snižuje. V roce 2017 byl počet zájemců o práci ve stavebnictví poloviční v porovnání s vlnou nejvyššího zájmu v letech 2010 a 2013, vloni ještě poklesl. Čísla z letoška naznačují, že tento trend nadále trvá.

Mzdy rostou od roku 2015 vyrovnaným tempem

„Již od roku 2015 mzdy ve stavebnictví poměrně rovnoměrně rostou, a to o 6-8 % ročně. V současné době je průměrná celková mzda v tomto oboru necelých 32 800 Kč, což nemůže konkurovat většině výrobních podniků,“ říká Michal Novák.

Situace v jednotlivých regionech se liší – v loňském roce nejvýrazněji, a to o 10 %, narostly mzdy v Karlovarském kraji; je ale nutné poznamenat, že rostly z nižšího základu než jinde. Nejnižší meziroční růst byl podle Platy.cz zaznamenán v Praze, a to o 6 %. Absolutní výše mzdy je zde ale nejvyšší, momentálně je vyčíslená na 36 680 Kč. Za Prahou pak následuje tradičně Jihomoravský (31 600 Kč) a trochu netradičně Jihočeský kraj (29 500 Kč).

Zdroj/foto: www.retrend.cz / ASPEN.PR s.r.o./Ilustrativní foto (www.pexels.com)