Z čeho pramení váš optimismus?

Z čísel, která dokazují, že se situace zvolna obrací k lepšímu. Objem investic do komerčních prostor meziročně roste o čtyři procenta, což reprezentuje celkový objem realitních investic ve výši 7,4 miliardy korun. V prvním čtvrtletí trh zaznamenal devět velkých transakcí v průměrné ceně 45 milionu eur. Přibližně polovinu tvořil kancelářský segment, po čtvrtině maloobchodní a multifunkční objekty. Z velkých transakcí lze zmínit akvizici Fashion Arena Outlet v pražských Štěrboholích za 71,5 milionu eur.

V souvislosti s trhem se ovšem hovoří o jeho značné „přebranosti"?

Souhlasím. Většina velkých investorů má vlastní analytická oddělení, která pracují napříč sektory. Najít zajímavou investiční příležitost, které by ostatním unikla, se rovná malému zázraku.

I ty se však dějí?

Tak v tomto případě na ně opravdu nevěřím. Každopádně jako velmi zajímavá se mi jeví akvizice nového obchodního centra Černý Pelikán v Českých Budějovicích. To, že doposud nebyla nikým realizována, považuji za malý zázrak.

V čem spočívá?

Jedná se o majetkově, technicky i administrativně připravenou investici s jasnou strukturou a předvídatelnou mírou výnosnosti. Komplex má platné stavební povolení, nachází se v centru města, a to dokonce na hlavní obchodní třídě Lannova. S pravděpodobností rovnající se jistotě si troufám říct, že nic, a to ani vzdáleně podobného, se v daném čase neobchoduje.

Co lze obecně říct ohledně kritérií pro výběr kvalitní nemovitosti?

Na prvním místě byla, je a bude lokalita! Ani nemovitost, která splňuje veškeré možná a snad i nemožná kritéria pro dokonalost, nelze přemístit. Je staletími prověřené, že prémiové lokality jsou žádané i v dobách pro realitní trh obtížných, až kritických. Z dalších důležitých parametrů bych následně zmínil výnos, likviditu při dalším prodeji, kvalitní dispozici, kvalitní dispozici, energetickou náročnost. Dále pak náročnost na správu a údržbu, design a celkový objem investice.

Jaké očekáváte v případě investičních nemovitosti reálné výnosy?

Vzhledem k vyššímu zájmu investorů začaly klesat výnosy u nejkvalitnějších nemovitostí. V případě kancelářských prostor nebo nákupních center se dokonce investoři spokojí pouze s šestiprocentním ročním výnosem…

Slovní spojení „investoři se spokojí pouze" nezní příliš optimisticky?

Přesto vzbuzuje optimismus. Oživení nemovitostního trhu je totiž známkou větší důvěry investorů k těmto aktivům, což vede ke snížení rizikové prémie. Investoři prostě prémiovým investicím věří, proto se spokojí s nižším výnosem.


Source: denik.cz
Pubsliher: Redakce