”Není snadné ocenění WELL získat,“ popisuje v rozhovoru pro #MORETHANOFFICE bezmála dvouletý proces Eva Nykodymová, manažerka bezpečnosti a udržitelnosti ve společnosti Skanska Property Czech Republic, která byla developerem projektu Visionary.

“Pro obyvatele je to záruka, že Visionary je naprosto zdravá budova, která nejen že napomáhá jejich zdraví, ale také podporuje další aspekty – komfort, vyváženost světla, sport, uvolněnou mysl, zdravé jídlo a další,” dodává.

Náklady na certifikaci WELL se podle Evy Nykodymové vyšplhaly nejméně na 0,2 procenta celkové investice do budovy.

Jak jste zisk certifikace WELL a toto unikátní prvenství oslavila?

Usnula jsem s dětmi u pohádky a v okamžiku, kdy jsem je šla uložit, jsem se podívala na telefon a tam byla záplava zpráv a zmeškaných hovorů. Pak jsem si otevřela email s finálním reportem, že máme certifikaci WELL, a navíc na úrovni GOLD!

Nevěřícnost, neuvěřitelná radost, telefonát s naší šéfovou, sdílení radosti všude okolo – s rodinou, kolegy, přáteli a hlavně nádherný pocit.

Na rozdíl od ekologických certifikátů, jako je LEED nebo BREAM, se certifikace WELL neuděluje pouze dle vyplněných formulářů, ale na základě praktických měření přímo na místě. Na co se komisaři, kteří o certifikaci rozhodují, nejvíce zaměřili?

Hodnotitel s námi v budově v Holešovicích strávil tři dny. Na mnoha místech měřil obsah těkavých organických látek a prachu v ovzduší. To je asi nejtěžší část celého procesu. Na výsledky čekáte dalších 45 pracovních dní.

Také se vizuálně kontrolovalo to, co jsme deklarovali. Například i to, že se v objektu a jeho blízkosti nesmí kouřit, že je v budově knihovna, zázemí pro sport a mnoho dalších aspektů. Zároveň se odebraly i vzorky vody a poslaly na kvalitativní rozbor.

Eva Nykodymová, manažerka bezpečnosti a udržitelnosti ve společnosti Skanska Property Czech Republic

První měření dopadlo dobře, nicméně stejně komisaři našli nějaké nedostatky. Co jste museli předělat?

Ze všech 41 požadavků jsme museli napravit jediný. Bylo potřeba doplnit na místo určené pro kuřáky cedulku informující o tom, že kouření je škodlivé pro lidské zdraví.

LÉPE UVNITŘ NEŽ VENKU

Můžete vyčíslit, na kolik vás investice do “zdravého certifikátu” celkem vyšla?

Mluvíme minimálně o 0,2 % z celkové investice do projektu. Náklady jsou velmi individuální dle daného projektu a úrovně, na kterou se cílí. Zmíněných 0,2 % nezahrnuje ale náklady na další prvky, díky kterým máme úroveň certifikace GOLD.

Na prohlídce v kancelářích Visionary. Na snímku interiér coworkingu Business Link

Není to vlastně paradoxní, že musíte vynakládat velké úsilí a prostředky na to, abyste vytvořili vhodné prostředí pro život člověka?

Paradoxní? Každým možným způsobem se musíme snažit o to, abychom prostředí okolo nás zlepšovali. Prostředí uvnitř objektu je čistší a zdravější než prostředí venku. A to ukazuje na to, že neustále musíme pečovat o životní prostředí okolo nás a chovat se udržitelně. Není to žádný zbytečný luxus, ale záruka a jistota zdravé budovy.

Zaměstnanci několika firem pracují ve Visionary od loňského léta. Když se člověk přestěhuje do této budovy, na čem konkrétně pozná na první pohled, že je to zdravá budova a jedna z nejlepších ve střední Evropě?

Nejlépe to asi vystihla jedna kolegyně, která řekla, že v okamžiku, kdy zaparkuje u Visionary, jako by se ocitla v jiném světě… Vidíte školku a hrající si děti, vodní prvek, multifunkční hřiště, spoustu stromů a zeleně a míst pro sezení a odpočinek. V rámci objektu je několik teras, přes většinu pater vedou propojovací mosty mezi budovami, na kterých jsou stromy a stolky pro posezení. Stejně tak samotný design budovy napovídá mnoho o tom, jak je budova prosvětlená a otevřená.

Proč by se měl člověk přestěhovat s prací do budovy s certifikací WELL?

Bude mít jistotu, že pracuje ve zdravém prostředí, kde není nic, co by negativně ovlivňovalo jeho zdraví. To, co nejvíce škodí – těkavé organické látky a další kovy –, totiž není vidět ani cítit. Budova s certifikací WELL prošla nezávislým měřením, nezávadnost stavebních materiálů je prokazatelně doložená.

A to vše okolo – světlo, příjemné materiály, komfort, který budova dává navíc – je velký benefit, který pozitivně přispívá ke zdraví a psychickému rozpoložení.

2+1 DO BUDOUCNA

Vy jste ve Skanska o certifikaci začali usilovat až ve chvíli, kdy už se projekt začal stavět. Byla to komplikace, nebo naopak výhoda?

Nejlépe je začít ve fázi designu, na úplném začátku, takže to bylo opravdu pozdě. A ještě jsme byli úplnými nováčky na poli certifikace WELL. Pracovali jsme s tím, co již bylo dáno projektem, a přesto se mnoho věcí podařilo pozitivně ovlivnit. Pokud by ale Skanska nestavěla své objekty tak kvalitně, jak je dlouhodobě staví, myslím, že by ta cesta byla ještě hodně dlouhá a možná nenaplněná.

Co bude nyní dál? Certifikace WELL by se každé tři roky měla obnovit, nicméně vy jako developer jste již budovu prodali.

My musíme na roční bázi dokládat, že se v rámci objektu kontrolují určité parametry, které jsou dány certifikací. V tom máme neustálou podporu majitele objektu. Ten má o WELL velký zájem a společně vymýšlíme, jak certifikaci ještě dále pozvednout.

Již dříve jste vyhlásili, že budete usilovat o WELL pro každou další novou kancelářskou budovu. Platí to stále?

Ano, máme zaregistrované další dvě budovy (Praga Studios a Parkview), jedna z nich je před podáním dokumentace a registraci třetí další budovy chystáme.

FOTO: Virtuální prohlídka budovy Visionary v pražských Holešovicích ↴

Zdroj: www.morethanoffice.eu