Zmíněné společnosti spojilo dohromady zaměření na moderní technologie a budoucnost digitalizace, které budou měnit i budoucnost pracovního trhu. Ten bude v nadcházejících letech výrazně ovlivňován databázemi na principu blockchain (přesněji technologie distribuované účetní knihy – distributed ledger technology – DLT), automatizací založenou na umělé inteligenci a tzv. smart kontraktech.

Blockchain: moderní databáze napříč obory

Protože blockchainová technologie v nadcházejících letech výrazně pozmění velké množství oborů, společnosti SAB Aerospace, Space Systems Czech a Cape free založily první československý blockchain akcelerátor. Ten bude pomáhat soukromým firmám i státním institucím se zaváděním umělé inteligence a blockchainu. První československý blockchain akcelerátor bude své aktivity rozvíjet v pražském coworkingovém centru Business Link Visionary. „Blockchain se v dohledné době prosadí v mnoha oborech. Uplatnění najde v bankovnictví, FinTech nástrojích, logistice, zdravotnictví, potravinářství, nebo autoprůmyslu.

Visionary

Pomoct může při sledování pohybu zboží v rámci výrobního a logistického řetězce,“ uvádí Petra Hubačová, country manager společnosti Business Link ČR, a dodává: „Pokud budeme hovořit o praktickém využití blockchainu, v Čechách by například výrazně prospěl registru vozidel. Na evropské bázi by mohl pomoct při sledování pohybu masa a dalších komodit, aby spotřebitelé nebyli v obchodech ohrožováni závadným či infikovaným masem. Možností, jak aplikovat blockchain v praxi je však mnohem více – je to technologie budoucnosti.“ A Daniel Štefl CEO Space Systems doplňuje: „Uplatnění neměnné databáze v logistice je zřejmé. Aktuálně může pomoci při trackování komodit jako maso a přispět k výraznému zprůhlednění dodavatelského řetězce. Pokud zároveň doplníme datovou analytiku se strojovým učením, tedy umělou inteligencí, můžeme snadno zabránit i vzniku potravin s dvojí kvalitou. Nicméně, neměnná databáze a chytré kontrakty najdou uplatnění i například při digitalizaci a zefektivňování zdravotnictví. Využití blockchainu ale nemá pevné hranice, pro Evropskou vesmírnou agenturu zahajujeme například i projekt využití blockchainu na vesmírných družicích.“

Blockchain: dokonalejší způsob potvrzování nových změn

„Budování blockchainových databází v nadcházejících letech vytvoří nová pracovní místa pro velký počet českých IT odborníků. Stále více lidí už o blockchainu slyšelo, ale většina stále nerozumí tomu, v čem je tato nová technologie tak převratná,“ říká k budoucím změnám pracovního trhu Petra Hubačová, country manager společnosti Business Link ČR.

Blockchain je podmnožinou tzv. DLT technologie. Její hlavní výhodou je vytváření decentralizovaných digitálních databází s důvěryhodným systémem verifikace transakcí. Srozumitelněji vysvětleno, potvrzení platnosti nových transakcí v jakékoliv databázi nevzniká jednou centrální autoritou, jak je tomu dnes zvykem, ale všemi, nebo alespoň většinou účastnických uzlů. Jakákoliv změna v databázi je tedy platná až poté, co ji mají zapsanou všechny účastnické uzly, nebo alespoň většina z nich v závislosti na zvoleném mechanizmu konsenzu,“ vysvětluje Daniel Štefl, a dodává: „Blockchain je nezbytná inovace, o které budeme slýchat stále častěji. Vybudování nových systémů na bázi blockchainu je sice podmíněno počáteční investicí. I tak se vyplatí, protože efektivnější procesy a zvýšená spolehlivost oproti systémům s jednou centrální autoritou, povedou ke snižování nákladů, vyšším ziskům a nahrazení pozic provádějící rutinní operace, pro které je už i nyní obtížné hledat pracovní sílu.“

O Business Link
Business Link Visionary v pražských Holešovicích nabízí flexibilní řešení pronájmu kanceláří a coworking. Vytváří profesionální zázemí jak pro korporátní týmy, malé a střední firmy, tak i pro freelancery. Nabízí 4 500 m2 a 600 pracovních míst, zasedací místnosti a prostor pro konání akcí. Business Link si pro své kanceláře vybírá kvalitní a zajímavé lokality, jež se nachází v rozvíjejících se čtvrtích a na důležitých dopravních uzlech, které jsou dobře dostupné nejen autem, ale i veřejnou dopravou. Za sítí prémiových kanceláří stojí společnost Skanska. Více informací naleznete ZDE.

Zdroj/foto:  www.retrend.cz / Allmedia4U s.r.o./Skanska a.s.