První využitý oblouk Negrelliho viaduktu

Po náročné rekonstrukci železničního mostu, který se vine Novým Městem, Karlínem i Holešovicemi, přichází druhá fáze. Hlavní město získalo povolení na zastavění prvního z oblouků, pod nimiž mají v budoucnu vzniknout kavárny, obchody, kanceláře. Na podzim magistrát zasklil oblouk v blízkosti Sokolovské ulice, na jaře 2024 zde otevře městské infocentrum. Během jeho dvouletého zkušebního provozu chtějí odborníci a památkáři otestovat vliv nové konstrukce na most.

Palác Savarin

Obchodní komplex ve vnitrobloku paláce Savarin v centru Prahy u Václavského náměstí by se mohl veřejnosti otevřít už v roce 2024. Developerská skupina Crestyl rekonstruuje palác a komplex pasáží, které propojují ulice Na Příkopě, V Cípu a Jindřišskou s Václavským náměstím. Po letech složitého povolování získal developer na podzim 2023 kladný posudek památkářů a může zde dokončit svůj záměr na vybudování obchodního a kancelářského komplexu s náměstím ve vnitrobloku, se zahradou, kavárnami a restauracemi. Bude zde i nový vstup do metra. Zatím zůstává otevřené, jestli sem bude umístěna Slovanská epopej, jak město zamýšlí. Pražský magistrát se stále soudí o vlastnictví uměleckého díla s autorovými dědici.

 

Vizualizace developerského projektu Savarin v Praze 1, který vznikne podle návrhu architektonické kanceláře Heatherwick Studio.

Vizualizace developerského projektu Savarin v Praze 1, který vznikne podle návrhu architektonické kanceláře Heatherwick Studio. | Crestyl

Václavské náměstí

Pražský magistrát začne s rekonstrukcí horní části Václavského náměstí, které naváže na dokončenou revitalizaci spodní části náměstí. Hlavní změnou bude opětovné zavedení tramvajové tratě, která povede z Vinohrad přes magistrálu na Václavské náměstí, kde se propojí se stávajími zastávkami ve Vodičkově a Jindřišské ulici. U Národního muzea rovněž vznikne tramvajová odbočka k hlavnímu nádraží.

Masarykovo nádraží

Začátkem roku začne Správa železnic rozsáhlou rekonstrukci Masarykova nádraží za 3,39 miliardy korun. Místo sedmi kolejí budou vlaky do budoucna zastavovat u devíti. Kromě toho Správa železnic vybuduje platformu nad kolejištěm, která umožní pěší přechod z Florence k hlavnímu nádraží.

 

Vizualizace nové podoby Masarykovo nádraží v Praze

Vizualizace nové podoby Masarykovo nádraží v Praze | Twitter, Jiří Svoboda

Nákladové nádraží Žižkov

Do jednoho z největších brownfieldů na okraji centra Prahy se opět vrátí život. Developer Central Group byl první z vlastníků zdejších pozemků, kdo směl začít stavět, a na okraji někdejšího nákladového nádraží už rostou domy pro nové obyvatele. V rámci Parkové čtvrti, jak developer projekt na svých pozemcích nazval, má být po dokončení 2500 bytů. V polovině roku 2024 se budou moci lidé nastěhovat do prvního bloku. O povolení ke stavbě usilují i další developeři, Penta Real Estate, Sekyra Group nebo Finep, město se zase od Českých drah snaží odkoupit historickou budovu nákladového nádraží a vyřešit možnosti vytápění celé čtvrtě.

Rohanský ostrov

O veliké území Rohanského ostrova podél Vltavy se developer Sekyra Group v roce 2023 rozdělil s J&T Real Estate, který už nyní staví na nedaleké Invalidovně. Aby to údajně nebylo matoucí, část čtvrtě od Sekyra Group se bude jmenovat Rohan City a část od J&T zase Nový Rohan. J&T postaví v několika etapách zhruba tisíc bytů, kanceláře a obchody, první fázi má začít budovat v roce 2024. Sekyra právě dokončuje dva bytové domy a administrativní budovu, v roce 2024 chce zahájit výstavbu dalších dvou domů s byty a kancelářemi, kterými uzavře první etapu svého projektu. Kromě toho plánuje zahájit další etapu, která bude blíže centru.

Palmovka

Nedostavěné torzo zamýšlené radnice Prahy 8 by po letech mohlo přestat hyzdit pražskou Palmovku. V roce 2024 se tu opět zahájí práce a vznikne tu nové sídlo evropské agentury pro kosmický výzkum EUSPA. Prahu vyjde náročná výstavba na dvě miliardy korun, agentura by se do budovy měla jako nový nájemce nastěhovat v roce 2025.

Rozvoj Prahy 9

Velká stavební aktivita probíhá už několik let na brownfieldech na Praze 9. Developer Central Group má v roce 2024 dokončit první etapu rozsáhlého bytového projektu Tesla Hloubětín, který vzniká na brownfieldu po bývalém podniku na výrobu rádií a televizí. V nové čtvrti, kterou developer buduje, má do roku 2030 vzniknout více než 2500 bytů. Nedaleko má tato společnost rozjetý další projekt, Harfa Living. Ve Vysočanech budou stavět i další developeři, například Penta Real Estate se v prosinci dohodla s Kaprainem, že postaví novou čtvrť na pozemcích bývalé továrny Howden ČKD v těsném sousedství pražské O2 areny.

Dejvický kulaťák

Velký rozvoj čeká také Vítězné náměstí v Praze, kterému Pražané neřeknou jinak než Kulaťák. Zatímco dostavění čtvtého kvadrantu náměstí, o jehož podobě loni rozhodl magistrát s investory Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain, je práce na několik let dopředu, část náměstí se změní už v roce 2024. Developer Penta Real Estate dokončí spolu se společností Kaprain projekt Victoria Palace, který uzavře blok domů na náměstí u ústí Verdunské ulice. V budově se budou nacházet zejména byty, ale také obchody a služby v přízemí. Penta kromě toho dokončí i nedaleký projekt Rezidence Juliska.

Bydlení v Šárce

Na Praze 6 se chystá další velký projekt, u šáreckého lesa. Skupina Crestyl chce v roce 2024 zahájit výstavbu nové rezidenční čtvrtě Šárka na místě bývalého průmyslového areálu Aritma. Na pozemcích, kde se dnes nacházejí sklady, výrobní haly a kanceláře, postaví Crestyl dvacítku takzvaných viladomů s více než dvě stě byty, rodinné domy u hranice s lesem, mateřskou školu a prostory pro služby a obchody.

 

Crestyl chystá rezidenční projekt Šárka. Ten vznikne v sousedství stejnojmenného přírodního parku.

Crestyl chystá rezidenční projekt Šárka. Ten vznikne v sousedství stejnojmenného přírodního parku. | Crestyl

Městské bydlení

Stavět chce také Pražská developerská společnost, která spadá pod magistrát. V Praze 5 má v plánu postavit šestipatrový bytový dům s 56 městskými nájemními byty a maloobchodními prostory. Vyrůst má mezi ulicí V Botanice a Matoušovou, v blízkosti známého brutalistního bankovního domu od architekta Karla Pragera. Není ale jasné, zda se podaří začít stavět už v roce 2024, jak bylo původně v plánu.

Rekonstrukce pražských mostů

Praha bude pokračovat v rekonstrukci mostů. V roce 2024 má být dokončena oprava železničního Branického mostu, po zvažovaném sloučení etap by také mohla být předčasně dokončena rekonstrukce Barrandovského mostu.