Třetí tisíciletí přeje online nákupům. V současné hektické době stále více lidí usedá k počítači a v klidu z domova nakupuje. K dispozici je téměř cokoliv od potravin, po oblečení, elektroniku, sportovní vybavení, dětské potřeby, hračky, knihy a další. Internetové obchody zásadně mění nákupních chování spotřebitelů nejen v České republice, ale na celém světě. Masivní rozvoj e-commerce je patrný také v retailovém sektoru a internetové obchody si pronajímají historicky rekordní množství skladů a skladovacích prostor. Objem pronajatých skladů on-line prodejnami v letošním roce dle očekávání meziročně vzroste z 300 tis. m2 na 600 tis. m2.

 

Významný podíl na zvyšování objemu pronajatých skladů v České republice mají německé e-shopy. Zahraničním firmám se, i přes vyšší náklady na dopravu, vyplatí provozovat svou činnost s využitím lokálních prostor i pracovníků. Zahraniční internetové obchody tak kromě příjmů z pronájmu přináší české ekonomice také nové pracovní příležitosti. Ačkoliv je zboží objednáno na německých stránkách a doručeno německou poštou, fyzicky je cílovému zákazníkovi v Německu expeduje český pracovník z českého skladu. Německé společnosti využívají konkurenční výhody lokálních výrobních faktorů již dvě desetiletí a nově si ji uvědomily také internetové prodejny.

 

– Tato strategie se, s růstem objemů prodejů přes internet, stává pro stále více německých internetových firem rentabilnější a s rostoucím konkurenčním bojem i nutným krokem – říká Michal Bezděka, Head of Industrial Agency společnosti CBRE.

 

Celková plocha českých skladů aktuálně činí 5,5 mil. m2. Největším skladem zahraniční společnosti v České republice je aktuálně Amazon, který se nachází cca 120 km od německé hranice. V plzeňském regionu úspěšně funguje centrální sklad společnosti Allyouneed.com, jednoho z největších německých on-line supermarketů a v Kadani má sklad společnost Babymarkt.de. Současná poptávka německých firem se podle analytiků zaměřuje převážně na oblast Prahy, ideálně v blízkosti letiště a česko-německého pohraničí, tedy okolí Chebu, Plzně nebo Ústí nad Labem. Zájem je převážně o velké skladovací plochy nad 50 tis. m2.