Tyto nově získané nemovitosti jsou co do pronájmu plně obsazeny a generují roční příjem z pronájmu ve výši přibližně 7,2 milionu eur, což představuje hrubý výnos 8,0%. Díky těmto transakcím se STOP SHOP portfolio společnosti IMMOFINANZ rozšířilo na 80 míst v devíti zemích, s celkovou plochou více než 567.000 m2 pronajímatelného prostoru a v účetní hodnotě přibližně 800 milionů eur. Současně probíhá vyhodnocování dalších potenciálních akvizic a dvě nákupní centra STOP SHOP v Polsku a Srbsku se nyní nacházejí ve fázi aktivního developmentu.

„Tyto akvizice posilují naši pozici předního evropského provozovatele nákupních center a s ohledem na Chorvatsko znamenají náš vstup na nový retailový trh v rámci Evropské unie, který je velmi atraktivní pro naše nadnárodní nájemce. Vhodná poloha, vynikající dosud dosažené výsledky, příznivá konkurenční situace v konkrétních místech a klasický, zdravý mix nájemců jsou charakteristickými rysy těchto atraktivních investičních příležitostí. Navíc výnosy, kterých může být na těchto trzích dosaženo, hovoří samy za sebe,“komentuje transakci Dietmar Reindl, provozní ředitel (Chief Operations Officer, COO) společnosti IMMOFINANZ. „Naším cílem je navýšit počet STOP SHOPů na více než 100 - jak prostřednictvím akvizic, tak i díky našim vlastním developerským projektům.“

Předpokládá se, že nákup většiny obchodních center bude uzavřen do konce roku 2018. Kupní cena bude uhrazena z prostředků pocházejících z likvidních fondů.

Skupina nemovitostí ve Slovinsku zahrnuje tři nákupní centra v Mariboru, Krsku a Ptuji, dohromady s přibližně 22.000 m2 pronajímatelného prostoru. Slovinské portfolio nákupních center společnosti IMMOFINANZ nyní vzroste na devět lokací s 52.300 m2 pronajímatelného prostoru. Dvě nově získaná nákupní centra v Chorvatsku mají dohromady téměř 13.500 m2 pronajímatelného prostoru a nacházejí se ve městech Osijek a Valpovo. Prodávajícím parků ve Slovinsku a Chorvatsku je společnost MID Group.

Akvizice v Srbsku zahrnují nákupní centra s přibližně 32.500 m2 pronajímatelného prostoru v lokalitách Subotica, Borca a Smederevo. Značka STOP SHOP v této zemi bude nyní mít devět lokalit s 83.600 m2 pronajatelného prostoru. Prodejcem je srbská společnost MPC Group.

Získaná nákupní centra se vyznačují atraktivním mixem nájemců, který zahrnuje také stabilní nájemce se zavedenou přítomností v dalších STOP SHOPech - např. Deichmann, H&M, C&A, Takko, KiK a JYSK. Po ukončení transakcí projdou centra rebrandingem v souladu s konceptem STOP SHOP.

Detaily týkající se portfolia STOP SHOP

STOP SHOP je značka společnosti IMMOFINANZ pro nákupní centra. Jsou sympatickým a praktickým místním poskytovatelem maloobchodních služeb ve spádových oblastech s 30.000 až 150.000 rezidenty a nabízejí širokou paletu produktů za příznivé ceny. Díky dobrému dopravnímu spojení i dostatečným parkovacím možnostem se zaměřují na „chytré“, na cenu orientované kupující, kteří oceňují snadnou dostupnost.

STOP SHOP portfolio společnosti IMMOFINANZ, včetně nedávných akvizic, pokrývá 80 nákupních center v devíti zemích: Slovensko (16 STOP SHOPů), Maďarsko (14), Rakousko (12), Česká republika (10), Slovinsko (9), Srbsko (9), Polsko (7), Chorvatsko (2) a Rumunsko (1).

 

O společnosti IMMOFINANZ

IMMOFINANZ je společnost podnikající v oblasti komerčních nemovitostí, jejíž aktivity se zaměřují na segmenty maloobchodních a kancelářských nemovitostí na sedmi klíčových evropských trzích: Rakousko, Německo, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Polsko. Její primární aktivity zahrnují správu a výstavbu nemovitostí, přičemž značky STOP SHOP (maloobchod), VIVO! (maloobchod) a myhive (kancelářské nemovitosti) představují silný místní prvek a jsou synonymem kvality a excelentních služeb. Realitní portfolio zahrnuje více než 220 nemovitostí v přibližné hodnotě 4,3 miliardy eur. Společnost IMMOFINANZ je kotována na burzách ve Vídni (kde je součástí tzv. leading ATX indexu) a ve Varšavě. 

(source: ceske noviny)