Česko je velmi aktivní trh s rostoucím počtem komerčních realitních fondů, které stále více zalévají trh novými akvizicemi. S růstem trhu roste poptávka po efektivních a kvalitních službách správy nemovitostí. Pronajímatelé a správci nemovitostí proto vyhledávají technologické pomůcky, aby zůstali konkurence schopni a efektivně řídili své investice.

V současné ekonomické situaci je fluktuace nájemců velmi vysoká, což zaměstnává jak správce, tak majitele nemovitostí. S častějšími změnami ve smlouvách rostou režijní náklady a je stále obtížnější přesně sledovat volné prostory a změny nájemného. Správa všech těchto tabulek v Excelu je obtížná, časově náročná a v roce 2021 nedává smysl, jelikož jsou k dispozici mnohem lepší nástroje.

“Rozpočítávaní poplatků mezi nájemce je nepříjemná činnost všech správců, proto pokrýváme i tento problém“, míní Rozbroj.

„Náš online nástroj je určen pro každého, kdo vlastní nebo spravuje komerční nemovitosti nebo smíšená portfolia,“ říká Roman Rozbroj, manažer pro střední Evropu.

“Díky rozumné cenové politice Moderan mohou používat malé i velké týmy. Můžete začít pouze s jedním uživatelem a jednou nemovitostí a postupně rozšiřovat společně s růstem portfolia. To se velmi liší od starých masivních softwarových řešení, která jsou těžkopádná a drahá. Moderan je snadno nastavitelný, organizuje nájemní smlouvy, poskytuje přehled v reálném čase a zajišťuje, že už nezmeškáte ani jednu indexaci. Pokud zmeškáte některý z termínů, může to vést k poklesu příjmu a ve výsledku ztráty hodnoty aktiv,” dodává.

“Moderan vyřešil mnoho složitostí správy komerčních nemovitostí. Podmínky pronájmu jsou mnohem složitější než u rezidenčního bydlení, velikost prostor se mění téměř pokaždé, když se nastěhuje nový retailový nebo kancelářský nájemce, a polovině nájemců se podaří vyjednat výjimky poplatků za služby. Tato specifika nejsou dobře zvládnutelná jinými řešeními, které se primárně zaměřují na rezidenční nemovitosti. Pomáháme zvládat specifické rozdíly v různých evropských zemích,“ popisuje Kristi Hakkaja, zakladatelka společnosti Moderan.

„Jsme hrdí na to, že spolupracujeme s ambiciózními týmy v České republice a na Slovensku. Tyto země se zdají jako nejlepší pro zahájení expanze ve střední Evropě,“ uvádí Hakkaja.

Software Moderan je používán ke správě aktiv v hodnotě více než 2 miliard EUR, 1,5 milionu m² pronajímatelné plochy, více než 650 nemovitostí a 8 500 nájemců. Společnost již poskytuje služby zákazníkům v Pobaltí a Německu a mezi klienty patří pobočky Colliers, Zeitgeist a YIT. Po úspěšném uvedení na trh v České republice a na Slovensku se společnost Moderan rozšíří také do Polska a dalších částí Evropy.

 

Zdroj:// Retrend