Co je coworkingový prostor

Vše vysvětluje doslovný překlad slova coworking, tedy spolu-práce. Coworkingový prostor je sdílený pracovní prostor, který dříve sloužil nezávislým profesionálům, tedy freelancerům a osobám, které pracovali na dálku. Členové coworkingového prostoru pracují nezávisle na sobě. Pojem sdílený pracovní prostor už toho má hodně za sebou, první totiž vznikl téměř před třiceti lety, v roce 1989.

Termín coworking byl nicméně poprvé použit až před třinácti roky, a to díky otevření první společné kanceláře ve Spojených státech amerických, konkrétně v San Franciscu. V České republice, převážně ve velkých městech, jako je Praha, Brno a Ostrava, jsme se s coworkingovými prostory setkali až později.

Coworkingový prostor je sdílený pracovní prostor, který v minulosti sloužil především freelancerům, tedy nezávislým profesionálům.

Coworking a základní pilíře

Existují oficiální stránky coworkingu, které definují čtyři pilíře spolu-práce. Jsou jimi komunita, spolupráce, otevřenost a dostupnost. Freelanceři bývají totiž často při práci doma izolováni od vnějšího prostředí a nemají možnost přijít do styku s dalšími nezávislými profesionály. Navíc se doma nemohou soustředit a coworkingové prostory nabízejí nejen vlastní pracovní místo, ale také působiště k plnému soustředění.

Základní pilíře coworkingu jsou komunita, spolupráce, otevřenost a dostupnost.

 

Tento trend následuje i ČR

U nás se první coworkingové prostory otevřely později. V roce 2009 byl otevřen historicky první sdílený pracovní prostor a od té doby mnohých přibylo. Konkrétní čísla mluví za vše. Meziroční nárůst plochy prostor coworkingu mezi lety 2017 a 2018 jen v hlavním městě České republiky činil dle společnosti CAPEXUScelých 66 %.

Práci na těchto místech už dávno nevykonávají jen freelanceři, ale také zaměstnanci malých, středních i velkých firem. Někteří k práci potřebují kreativní prostředí a firmy mohou poskytovat práci v těchto prostorách i jako firemní benefit. Sdílená pracovní místa navíc vznikají už i v tradičních kancelářských budovách.

Mezi roky 2017 a 2018 vzrostl počet coworkingových prostor v Praze o celých 66 %.

Tradiční hráči nezahálejí

Že se jedná o trend, který je záhodno následovat, mohou dosvědčit i dosud tradiční zaměstnavatelé.Příkladem je firma Regus, která na počátku letošního roku otevřela centrum své společnosti v pražských Holešovicích. Budou sloužit nejen lidem na volné noze, ale také velkým korporacím.

Nejen pro freelancery, ale také pro velké korporace, otevírají tradiční zaměstnavatelé vlastní coworkingové prostory.

Můj obrázek

Kde coworking najdete?

Coworking již zdaleka není pojem sám o sobě jen v Praze, ale jeho výhod si mohou užívat i obyvatelé mnoha dalších regionů. Tradiční kancelářský prostor nebo domácí stůl mohou Češi vyměnit za sdílené prostory již díky 77 existujícím coworkingovým centrům. Zajímavostí zveřejněnou společností CAPEXUS také je, že celá pětina z celkového počtu se nachází v okresních městech jako jsou například Svitavy.

V České republice existuje téměř 80 coworkingových center. Tento trend již dávno není typický jen pro Prahu.

Prostor radost pohledět

Coworkingové prostory rostou na oblibě a není se čemu divit. Mnohdy nabízí členům více, než co jim mohou nabídnout klasické kanceláře. Samozřejmostí je kvalitní superrychlý internet a zasedačky, které jsou vybaveny různými vymoženostmi, včetně kvalitního projektoru a obří plazmy.

Skrz naskrz celým prostorem jde často cítit voňavá káva, kterou si členové mohou dopřát díky erárnímu kávovaru. Tu si mohou vypít například v designových relaxačních zónách, ve kterých mohou trávit svůj volný čas třeba i hraním na playstationu. Větší sdílené prostory dokonce nabízejí vlastní bistro, kde se mohou členové občerstvit a načerpat nové síly, které budou potřebovat k dokončení projektů.

Kvalitní káva, designové relaxační zóny, superrychlý internet a zasedací místnosti vybavené mnohem více, než jen základními kancelářskými potřebami. To je coworking.

 

Jde také o komunitní život

Coworkingová místa se také běžně angažují v místních komunitách. Coworkingová centra v Praze, ale i jiných městech, často pořádají různé akce a vzdělávací přednášky. Některé jsou dokonce zdarma a může na ně přijít kdokoliv, kdo se na danou akci včas zaregistruje.

Komunitní život i služby jdou navíc v coworkingových prostorách ruku v ruce s moderními technologiemi. Používají se pro ně mobilní aplikace. Vše se tak pro členy těchto netradičních kancelářských prostor stává pohodlnější a efektivnější.

Coworkingová centra fungují nejen pro předplatitele, ale mnohdy i pro širší komunitu. Lidé se mohou zúčastnit různých akcí a vzdělávacích přednášek.

Coworking kanceláře Capexus

Kolik taková vymoženost stojí?

Freelanceři, kteří těchto služeb využívají, platí měsíčně v porovnání s pohodlím a vynaloženými prostředky relativně nízkou cenu. Shodně v Brně i Praze zaplatí 2 900 korun, zatímco v ostatních městech je členství v coworkingových prostorech přijde na 1 900 až 2 500 korun. Odměnou jsou hi-tech kanceláře a skvěle vybavené reprezentativní prostory, kterých mohou využít pro schůzky.

Měsíční členství bývá zpravidla výhodnější a obsahuje určitá privilegia. Pokud ale například zaměstnanci velkých firem navštěvují sdílené prostory jen několikrát do měsíce, mohou využít hodinové sazby.

Nejen freelanceři se mohou rozhodnout mezi měsíčním členstvím, obsahujícím množství výhod, a hodinovou sazbou.

V čem tkví hlavní výhody

Vize nově otevřeného coworkingového prostoru PORT v pražském Karlíně řekne více, než by se na první pohled mohlo zdát: „Pracuj podle sebe: Osvoboď se od pravidel a dej prostor svým tvůrčím myšlenkám.“ Hlavní výhodou je dle zakladatelek PORTu to, že freelanceři a další členové mají klid a příjemné místo k práci.Skvělé je nicméně také to, že se kolem vás pohybuje spoustu zajímavých lidí s obdivuhodnými myšlenkami a názory.

Členové mohou navzájem sdílet tvůrčí myšlenky, ale také si navzájem poradit a nebo navázat spolupráci či dokonce přátelství. V ideálním případě lze v coworkingových prostorách najít také první a následně nové klienty. I přes velmi klidné prostředí je až neuvěřitelné, jaká energie napříč coworkingovým prostorem pulsuje.

Výhod práce v coworkingových prostorách je několik. Klid a příjemné místo k práci jsou jen jednou z mnoha.

Pro freelancery a podnikatele spása

Ukazuje se, že coworkingové prostory jsou spásou především pro freelancery a podnikatele. Hlavně po delší době se může práce z domova s minimální interakcí s okolím proměnit v synonymum ke slovnímu spojení „neefektivní práce”. Následně se může u mnohých projevit chorobné odkládání úkolů, tedy prokrastinace.

Zejména freelanceři a podnikatelé ocení interakci s dalšími členy ve sdílených pracovních centrech.

24/7

Velkou výhodou coworkingu je také to, že předplatitelé mohou přijít kdykoliv, kdy se jim zlíbí. A to doslova. Některé jsou otevřené totiž nonstop. To ocení především ti, kteří si rádi přivstanou, nebo naopak ti, kteří jsou zvyklí pracovat do pozdních hodin. Nezávislost, které se členům dostane, přispívá na spokojenosti i celkové efektivitě práce. Současně dobré vztahy, které vzniknou právě na těchto místech, bývají velmi cenné...

Přijde vám myšlenka coworkingových prostorů zajímavá? Firma CAPEXUS mnohé prostory ke spoluprácipomáhá vytvářet. Koukněte se na volná pracovní místa v této společnosti a pomozte realizovat další podobné inspirativní projekty.

Zdroj: www.vimvic.cz