V roce 2014 došlo k celkovému oživení na pražském kancelářském trhu, a to jak ze strany developmentu, tak pokud jde o nájemce. Jen v průběhu posledního čtvrtletí bylo dokončeno šest nových kancelářských projektů a jedna rekonstrukce, jak zveřejnila společnost JLL.

Celkem tak v roce 2014 přibylo na pražský trh téměř 150.000 metrů čtverečních pronajímatelných kancelářských ploch, což představuje nejvyšší nabídku za posledních pět let a 3,5% nárůst oproti desetiletému průměru. Díky intenzivní výstavbě v posledních několika čtvrtletích dosáhl pražský trh koncem loňského roku milníku 3 milionů metrů čtverečních kanceláří. Nadprůměrná výstavba by měla pokračovat i v roce 2015, kdy se očekává dokončení dalších přibližně 183 tisíc čtverečních metrů nových kancelářských prostor. Pražský kancelářský trh se tak zvolna vrací do předkrizových let, kdy se nová výstavba pohybovala v rozmezí 150.000 až 180.000 metrů čtverečních za rok.

Situace na trhu přitom nenasvědčuje tomu, že tento nárůst absorbuje a bude zřejmě pokračovat trend rostoucí neobsazenosti. „Předpoklad, že přesáhne hranici 20 % v příštích 24 měsících, není vyloučený,“ uvádí Jiří Linhart z Knight Frank v nejnovějším Trend Reportu 2015 Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

Developeři očekávání, že příliv nových kanceláří stlačí nájemné o něco níže. "Pokles nominálního nájemného byl znát již v roce 2014. Letošní rok nebude jednodušší. Pronajímatelé se samozřejmě snaží držet si určitou úroveň nominálního nájemného, ale na úkor vyšších pobídek," uvedla Alexandra Tomášková ze společnosti Skanska Property Czech Republic.

Dalším aspektem, se kterým se majitelé administrativních center budou muset vyrovnat, je stěhování velkých nájemců z budov postavených v letech 1998-2006, tedy relativně nových. „Pokud vlastníci nepřikročí k zásadní rekonstrukci, bude muset dojít k úpravě nájemních podmínek a pomyslné nůžky mezi nájemními podmínkami nemovitostí kategorie A a B se ještě více rozevřou,“ upozorňuje zprava Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN)

Celková výměra moderních kancelářských ploch v Praze přesáhla na konci roku 2014 tři miliony metrů čtverečních. Budovy třídy A představují 68 procent této celkové plochy, zbytek zaujímají kanceláře třídy B. Neobsazenost pražských kanceláří proti třetímu čtvrtletí vzrostla o 1,2 procentního bodu. Bez nájemce bylo na konci loňského roku 463.300 metrů čtverečních kancelářských ploch.