Byliny patří mezi nejvýznamnější zdroje přírodních léčiv. Zatímco dříve jejich léčivou sílu využívalo zejména léčitelství, dnes už jsou součástí moderní medicíny. Mimo využití jejich zdravotních benefitů se bylinky využívají i v kuchyni. A zvládly “zakořenit” i v mnoha českých kancelářích.

Burda International, jeden z největších českých vydavatelských domů, sídlí v budově Luxembourg Plaza na pražském Žižkově. V atriu, kterému zdejší pracovníci přezdívají Pandí výběh, mají několik truhlíků, zejména s mátou a meduňkou. Zaměstnanci je hojně využívají na čaj. Máta je známá svým blahodárným vlivem na žaludeční obtíže. Meduňka je oblíbená nejen pro svoji typickou citronovou vůni a chuť, ale i pro léčivé účinky, ať už se jedná o poruchy spánku, bolestivou menstruaci či zažívací obtíže.

Čerstvá máta pro zaměstnance firmy Scott & Weber

Také společnost Scott & Weber, poskytovatel servisovaných a coworkingových prostor v Praze, dala bylinkám zelenou, vždyť její pobočku najdete přiléhavě na Praze 3 na Flóře. Zdejší terasu zdobí máta, ale také bazalka, levandule, petrželka a pažitka. Nejčastější využití? Do limonád a k dochucení oběda, ale někteří návštěvníci si je dokonce trhají domů. O to, aby bylinky prospívaly, se zde společně s kolegyní stará Klára Hervertová, manažerka centra Flora. „Zrovna nedávno jsme sázely po zimě novou bazalku, ostatní zimu kupodivu přežily,“ uvedla.

POZOR NA SLUNCE

Obě konkrétně zmíněné firmy splňují obecná doporučení k pěstování bylinek v kancelářích, jak je pro #MORETHANOFFICE popsal Jindřich Paštika z firmy Atalian, která se v Praze stará o interiérovou zeleň ve více než 60 kancelářích.

“V interiéru nejsou pro pěstování bylinek dobré podmínky kvůli klimatizaci a vlhkosti vzduchu. Rostliny v květináčích jsou spíše na okrasu a vydrží jen krátce. Pokud chcete mít bylinky k užitku, dejte je raději do atrií nebo na terasy u kanceláří,” radí Jindřich Paštika.

I tam je ale potřeba zvažovat, zda budou mít rostliny vhodné podmínky. Špatnou zkušenost s (ne)pěstováním bylinek mají v Impact Hubu v Praze. Ačkoliv se snaží a každý rok bylinky zasadí, nedaří se jim zeleň pěstovat po celý rok, protože je v letních měsících vystavena prudkému slunci.

Vychytávka od okidome vám pomůže pěstovat bylinky na okně nebo na lednici

KYTKY SE JMÉNY

Z konkrétních druhů jsou podle Jindřicha Paštiky nejvhodnější bazalka, petržel, šnytlík nebo libeček, protože poměrně rychle odrůstají. “Do truhlíků dáváme cedulky s názvem jednotlivých bylin. Češi například šnytlík poznají, ale pro cizince ve větší korporaci to může být neznámá rostlina. Pomáhá to, aby si lidé nesekali libeček do pití,” podotýká s úsměvem zástupce společnosti Atalian.

Pokud si chcete vlastní bylinkovou zahrádku nebo alespoň truhlík založit i u vás ve firmě, jak na to? Jindřich Paštika doporučuje pořídit objemnější nádobu, kam se vejde alespoň 30 litrů zeminy, aby rostliny mohly dobře zakořenit. “Osvědčil se nám obyčejný substrát, není potřeba kupovat nic speciálního,” dodává. “U našich zakázek osazujeme truhlíky na jaře již většími rostlinami a asi jednou za 14 dní přijde florista na kontrolu a případně je přihnojí nebo zasadí nové. Mezitím je zalévá úklidová služba nebo recepční,” uzavírá manažer z Atalianu.

Pro inspiraci: Jak pěstují bylinky v centrále firmy EPP v polské Varšavě

Zdroj: www.morethanoffice.eu