Bofill doplní již tak silné složení odpoledního architektonického bloku, který se bude věnovat zejména rozvoji architektury v Česku, a to v souvislosti se záměrem Prahy na výstavbu nové koncertní budovy. Ta by měla dle současných plánů vyrůst v rámci revitalizace oblasti Bubny-Zátory na levém břehu Vltavy u stanice metra Vltavská v pražských Holešovicích. Do Prahy Ricardo Bofill zavítá i se svým synem Pablem, který svého otce doprovází jako šéf jeho architektonické kanceláře Taller de Arquitectura.

Ricardo Bofill je autorem řady významných staveb

Ricardo Bofill je autorem řady významných staveb po celém světě. Jeho osobitý styl byl v rané fázi tvorby významně ovlivněn katalánskou architekturou, již definoval především slavný architekt Antoni Gaudí. Po promoci na Univerzitní škole architektury v Barceloně a Ženevské škole propojil v roce 1963 odborníky z několika klíčových oblastí (krom architektů také projektanty, inženýry, ale například i filmaře, spisovatele či filosofy) v již zmíněné architektonické kanceláři. V roce 1971 Bofill založil pobočku také v Paříži, a to v reakci na rostoucí zakázky v době rozkvětu moderní architektury ve Francii.

Autor: Ricardo Bofill – Corso II Karlin, Praha

Nejvýznamnější Bofillova díla

Mezi nejvýznamnější Bofillova díla patří bytový dům Walden 7 ve městě Sant Just Desvern blízko Barcelony. Pod názvem inspirovaným románem B. F. Skinnera Walden Two se skrývá 446 bytů a 18 věží, které vytvářejí vertikální labyrint a jsou propojeny vnitřním nádvořím. Ve Francii se zapsal svými díly Les Arcades du Lac a Le Viaduc ve Versailles, Le Palais d’Abraxas, Le Théâtre a L’Arc v Marne-la-Vallée či Les Echelles du Baroque v XIV. čtvrti v Paříži.

Bofill se svým dílem významně podepsal na podobě současné architektury založené na klasických geometrických tvarech. V 90. letech patřil mezi první průkopníky v rozšíření skla a oceli jako předních materiálů při navrhování moderních staveb. Jeho podpis coby zkušeného urbanisty lze nalézt u projektů jako lucemburské náměstí Place de l’Europe, New Castellana v Madridu či Boston Central Artery.

Summit architektury a rozvoje se již tradičně dotkne samotného stavebního rozvoje země, o jehož pozitivní posun Sdružení pro architekturu a rozvoj usiluje. Chybět nebudou ani výsledky exkluzivního průzkumu veřejného mínění týkající se nejen působení pražské koalice rok od komunálních voleb. V rámci summitu bude rovněž představen aktuální pololetní přehled „Co se povedlo, co nepovedlo a co je potřeba udělat?“ a nový pololetní krátký film o stavebním rozvoji Prahy a České republiky.

Zdroj/foto: www.retrend.cz / Sdružení pro architekturu a rozvoj, z.s.