Zpráva mapuje investiční trendy za poslední tři roky a poukazuje na řadu změn, které by měly pokračovat i po zbytek roku 2016. Čínští investoři rozšiřují svůj záběr a zajímají se o další typy nemovitostí i geografické oblasti.

 

Loni, oproti roku 2014 kdy dominoval vládní a institucionální kapitál, své podíly navýšily i soukromé společnosti registrované na burzách. Nejvíce peněz investováno do kancelářských budov (48 %). Zvýšily se však i investice do maloobchodních nemovitostí – loni tvořil jejich podíl 17 % (oproti 6 % v roce 2014). Ostatní sektory, především hotelový, představovaly třetinu investic.

 

Frédéric Le Fichoux, vedoucí hotelového týmu společnosti Cushman & Wakefield pro kontinentální Evropu, komentuje zvyšující se příliv čínského a asijského kapitálu do hotelů ve střední Evropě: „Hotelová aktiva nakupuje stále více asijských investorů, a to v celém regionu střední a východní Evropy. Zájem mají o různé nemovitosti, např. hotel Jurys Inn v Praze získal indonéský investor. Většího rozsahu byla transakce čínského investora Jina Jianga – šlo o akvizici portfolia společnosti Louvre Hotels, do něhož patří několik hotelů v Polsku.“

 

„Nový příliv kapitálu souvisí zaprvé s rozhodnutím asijských investorů diverzifikovat svá portfolia i s tím, že nyní již mohou investovat také mimo své domácí trhy. Druhým důležitým důvodem je, že tito investoři mají lepší představu o obrovském přílivu turistů, kte ří budou cestovat po světě. Z toho chtějí asijští investoři těžit, a proto investují značné částky do velkých hotelů v nejdůležitějších destinacích,“ říká Frédéric Le Fichoux.

 

Aktivita čínských investorů by měla pokračovat i letos, kdy si budou zahraniční pozice rozšiřovat zejména čínské pojišťovny. Podle předpokládů globální kupní síly čínských pojišťoven v celkové výši přibližně 70 mld. eur bude mít prospěch i Evropa a že mimo domovskou zemi se budou nadále diverzifikovat také soukromé společnosti.

zdroj: http://www.cushmanwakefield.cz