V Praze meziročně naroste plocha sdílených kanceláří o 66 %. Ke konci roku 2017 čítala jejich celková plocha 16 500 m2, letos by se zvýší na 27 500 m2, kdy trh doručí 11 000 m2. Sdílené kanceláře se však uplatňují také v regionech. Po celé České republice se nachází 76 coworkingových center o celkové ploše přesahující 25 000 m2. Podle odhadů společnosti Cushman & Wakefield se současné plochy sdílených kanceláří do roku 2020 zdvojnásobí. O český trh mají zájem i noví potenciální hráči, například americký WeWork,izraelský Mindspace, německý Betahaus či italský Talent Garden. 

„Fenoménem se staly sdílené kanceláře především díky své flexibilitě, nákladovým úsporám a možnosti networkingu. Zájemci stačí klubové členství, s kterým může kdykoliv na jakoukoliv dobu využít kancelářských prostor, který je zrovna k dispozici,“ uvedla Radka Novak ze společnosti Cushman & Wakefield. 

Trendem je nejen neustále se zvětšující se plocha, ale i nárůst počtu privátních kanceláří, které dokážou přilákat byznysmeny a korporátní klienty. „Dříve patřil coworking jen start-upům, postupem času si však k němu našly cestu i korporace, čímž se celý segment začal proměňovat,“ dodává Radka Novak. Dnes tvoří start-upy jen 14 %. Největší podíl tvoří živnostníci (62 %), firmy zastávají téměř čtvrtinu (24 %). Z korporátních klientů využívá coworking například Microsoft, Accenture, Amazon, Google, Dell, Samsung, HSBC nebo Volkswagen, a to zejména pokud jejich zaměstnanci cestují do zahraničí a potřebují vhodný pracovní prostor, nezřídka tímto způsobem také loví nové talenty či nápady. Na hodnotě získává i atraktivní lokalita, kvalita služeb či doprovodný program,čítající workshopy, přednášky či promítání filmů, podporující komunitní život sdílených kanceláří. 

V Praze se aktuálně nachází 43 coworkingových center a jen letos má přibýt osm nových, z toho tři již otevřely, například Coworking Port na Praze 8 nebo Work Lounge na Praze 1. V červnu přibude HubHub v ulici Na Příkopech o celkové 2 000 m2, v červenci dále Business Link v kancelářské budově Visionary v Praze 7. V příštím roce by měla otevřít Praga Studios od Scott & Weber o celkové ploše 1 350 m2. 

První coworkingové centrum bylo otevřeno v San Francisku v roce 2005. Do České republiky přišlo poprvé o čtyři roky později, kdy v Praze vznikl Cofice. V Praze, Brně a Ostravě funguje například Impact Hub, který má po světě celkem 89 center. V Praze je dále možné využít prostor TechSquare, Ateliér Pexeso, Opero, K10, WorkLounge, Node 5 či Paralelní Polis, v Brně funguje Top centrum podnikatelek, Cowo neboKoplac, v Ostravě Viva. Možnost coworkingu nabízí i České Budějovice (Cowo), Kolín, Tábor (Coworking), Olomouc (Coworking a Vault 42), Opava (LoveCoWork), Liberec (CML), Hradec Králové (Coolworking), Pardubice (DeskRoom), Plzeň (Wo-Co), Ústí nad Labem, Zlín (TIC) nebo Havlíčkův Brod (Hubbr). Možnost klidného pracovního útočiště naleznou zájemci v Retreat v Beskydách.  

Největší společností provozující coworkingová centra v České republice je Regus, původně provozovatel výhradně servisovaných kanceláří. Druhý největší podíl má připravovaný Business Link z Polska, zbytek trhu si dělí InnoCrystal, Work Lounge, HubHub, Impact Hub, Scott & Weber, K10, PaperHub a Node5.

(source: mediaguru.cz)