Investice do realit byly vždy považovány za rozumné uložení peněz. Kdykoliv nastalo období nejistoty, ti kdo měli volné prostředky, ukládali je do realit a zlata. Hypoteční krize a následná celosvětová recese v posledních letech otřásly důvěrou veřejnosti v jakoukoli formu investice. Podílové fondy, akcie, dluhopisy ani reality nepředstavovaly v očích veřejnosti jistotu, že se jim investované peníze alespoň vrátí.

Díky kvantitativnímu uvolňování hotovosti v USA, záchranným balíčkům a dalším krokům jednotlivých vlád, které všechny vedou k dalšímu zadlužování, ztrácí na důvěryhodnosti právě státní dluhopisy. Akcie firem zažívají velké výkyvy a stabilní firmy, které se dají považovat za důvěryhodné, lze spočítat na prstech jedné ruky. Různé formy spoření se dostávají mimo zájem veřejnosti kvůli klesajícím výnosům a rostoucí inflaci. Pokud bude ČNB dále uměle snižovat kupní sílu koruny vůči euru, bude tento trend pokračovat.

Naopak důvěra veřejnosti v reality se opět vrací.

Nejen, že oproti akciím zažívá realitní trh menší výkyvy cen, ale ve většině případů nemovitosti poskytují pasivní příjem ve formě pronájmu. Ten může dosahovat výše 5 -10% z hodnoty investice ročně. Na rozdíl od zisku ze spořícího účtu nebo termínovaného vkladu, tedy bez problémů pokryje inflaci.

Zájem o investice do realit ovšem není jen z řad lidí s volnou hotovostí. V daleko větší míře než dříve nyní investuje do realit i střední třída a mladí lidé. Nahrávají tomu hypotéky s úrokem kolem 3%, které se v případě pronájmu nemovitosti hravě zaplatí a investor získá ještě o něco málo navíc. Mladí lidé pak raději několik let bydlí u rodičů, zatímco se jim splácí hypotéka na vlastní byt. Poté se stěhují již do svého a nejsou svázáni žádnými dluhy. Ověřený model mohou opakovat v podstatě až do důchodu, kdy pro ně příjem z pronájmu bude představovat lepší zajištění, než jakákoliv forma důchodového připojištění.


Source: realitni-novinky.cz
Publisher: Zbyněk Karbusický