"Tady bude centrum gastronomie. Na jedné straně se usídlí francouzská restaurace La Gare, na té druhé pizzerie L'Osteria," říká ředitel Penty pro komerční výstavbu Pavel Streblov k parteru dvou dokončených staveb u Masarykova nádraží. Centrum, které v mapě nese název "Prague Central Business District", a "Masaryčka A", bude mít ve dvou patrech obchody, restaurace, kavárny nebo zmrzlinárnu. Ve zbytku staveb budou kanceláře. 

Podniky oživí průsmyk mezi dvěma budovami. Patra staveb tu od sebe vzájemně odstupují, tím v parteru vzniká dost prostoru a může tam pronikat světlo. "Jednotlivá patra rotují směrem od sebe a tím vytvářejí vertikální dynamiku i světlou výšku. Místo mezi dvěma budovami má tak charakter malého náměstí. Je to nové pobytové místo a také rozcestník, který cestující nasměruje k nástupištím vlaků nebo na lávku s pobytovou střechou, která spojí ulice Na Florenci a Hybernskou," popisuje Jakub Klaska, který se jako architekt studia podílel na návrhu staveb.

Ve zbylých patrech jsou už připravené prostory pro kanceláře. Zbývá doladit jejich design a vybavení, které si každá firma může přizpůsobit podle svých potřeb. Přestěhují se sem i samotné firmy Penta Real Estate a Penta
Investments, které doposud sídlily v protějším Florentinu. Nejlepší kancelář bude mít šéf společnosti, poskytne mu panoramatický výhled na Prahu.

Ulice Na Florenci se promění v bulvár se stromy a kavárenskými stolky. Developer v ní chce ve spolupráci s městem zpomalit dopravu. "Ulice bude novým pobytovým centrem, kde budou mít přednost chodci a cyklisté. Doprava by se tu měla zklidnit na 30 kilometrů v hodině," dodává Streblov, který má na starosti realizaci projektu.

Střecha budov se v těchto dnech osazuje stromy a zelení. V poslední fázi se fasáda zahalí do charakteristického speciálně upraveného zinku, který dá budově zlatavý lesk. Vydejte se s námi na procházku budovami, které navrhla architektonická kancelář Zaha Hadid Architects. Prošli jsme je z přízemí až po střechu.