V místech, kde bývaly hlavně garáže ministerstva vnitra, mají v příštích letech vyrůst dvě kancelářské budovy s obchody, čtyři stovky bytů i hotel. Kanceláře, stejně jako v případě už dokončené Waltrovky, odcloní rezidenční část areálu od rušnějšího provozu na Radlické. Celkové náklady Nové Waltrovky dosáhnou přibližně čtyř miliard korun.

Zájem o kanceláře zase bude

„Na kancelářské budovy už máme stavební povolení, kolaudovat je chceme v polovině roku 2023. Proměna celého území, tedy včetně rezidenční části, by mohla být dokončena do roku 2026,“ nastínil harmonogram Pavel Streblov, ředitel Penta Real Estate pro komerční výstavbu.

Nedostatku poptávky se ani v současné době neobává. Vychází z toho, že stávající kanceláře na Waltrovce jsou téměř plné a nájemci obnovují smlouvy. Předností je v obou případech lokalita s dobrou dopravní dostupností, architektura i kvalita staveb. Dvě nově navržené kancelářské budovy mají patřit k nejmodernějším v Praze. Penta plánuje na střechách vybudovat komunitní zahradu a také včelíny.

Přibližně ve stejnou dobu jako kanceláře má být dokončený také nový hotel se 166 pokoji poblíž stanice metra Radlická. „Pro hotel jsme se rozhodli v okamžiku, kdy si Prahu vybrala pro svoji expanzi společnost Deutsche Hospitality. Máme s ní podepsanou nájemní smlouvu a pravděpodobně už v létě začneme stavět hotel na míru,“ popisuje David Musil, ředitel Penta Real Estate pro rezidenční projekty.

Historická slévárna

Rezidenční část Nové Waltrovky bude zahrnovat jen byty. Charakter lokality vždy podtrhne a přidá jí na atraktivitě rekonstruovaný historický objekt. Zatímco na Waltrovce je to kompletně zrenovovaná budova továrny Walter, kde sídlí zdravotnická zařízení Canadian Medical a Centrum pohybové medicíny Pavla Koláře, v novém projektu to bude historická slévárna. Tam plány počítají s velkou restaurací a společenským centrem.

Zajímavým prvkem oživlé lokality bude široký bulvár, který propojí okolí stanice metra Radlická s výše položenou Waltrovkou, na niž navazuje vstup do vestibulu následující stanice Jinonice. Už dokončená Waltrovka zahrnuje celkem pět kancelářských budov, 650 bytů a 50 rodinných domů. Součástí areálu jsou také velký park i mateřská škola.

 

Zdroj:// Pražský deník