Podle analýzy realitně-poradenské společnosti Cushman & Wakefield, z níž výše zmíněná data pocházejí, by se celkový objem investic do komerčních nemovitostí měl na konci roku pohybovat kolem 1,5 miliardy eur (38 miliard korun). To by sice předčilo utlumený rok 2020, zároveň by to ale stále bylo výrazně méně než v letech před pandemií.

„Transakční aktivita je v Česku zatím nízká především kvůli nedostatku vhodných nemovitostí, který je zčásti způsobený nízkou výstavbou ve všech nemovitostních sektorech. Panuje také nesoulad mezi tím, o co by investoři měli zájem, a tím, co je na trhu k dispozici,“ přibližuje Michal Soták, partner a vedoucí investičního týmu Cushman & Wakefield v Česku.

Ze závěrů, k nimž se svými kolegy dospěl, dále plyne, že investoři v prvních šesti měsících letošního roku nejvíce utráceli za kanceláře. Padla na ně téměř polovina z celkově proinvestované sumy, konkrétně 340 milionů eur (8,7 miliardy korun).

Transakcí v tomto segmentu bylo zároveň nejvíce, a to dvanáct. Mezi nejvýznamnější se řadí prodej pražských kancelářských budov Parkview, Avenir Business Park nebo Explora Business Centre nebo ostravské Nová Karolina Park.

Kancelářská budova Parkview, zdroj: Skanska

„Ceny i likvidita těchto nemovitostí jsou stabilní. Pražský trh je co do výstavby poddimenzovaný a do koronavirové krize vstoupil s rekordně nízkou neobsazeností, proto by měl jakýkoli výkyv v poptávce zvládnout velmi dobře,“ komentuje Soták.

 

Bezmála pětina všech investic putovala do průmyslových nemovitostí, které se i díky rozmachu e-commerce těší v posledních měsících mimořádnému zájmu. Zhruba šestnáct procent si pak ukrojily i hotely. V této oblasti se zároveň odehrála jedna z největších transakcí úvodního pololetí – prodej W Hotelu Evropa na pražském Václavském náměstí.

Největší podíl mezi kupujícími měli u lokálních transakcí tuzemští investoři (43 procent), kteří se zaměřovali zejména na kanceláře a retail parky. S třináctiprocentním podílem je následovali němečtí investoři, dále izraelští a singapurští.

 

Zdroj:// Forbes