“Je vidět, že bude docházet k redukcím. Což přispívá k tomu, že pozice vlastníka nemovitostí a jeho schopnost vyjednat dobrý nájem s dobrými podmínkami je horší. Prostě ten přesun z naprosto dominantního trhu vlastníka na trh nájemníka proběhl velice rychle a je to kompletní otočení o 180 stupňů,” řekl Jiří Tošek, generální ředitel PPF Real Estate na Čtvrtletní snídani s tématem Investice do nemovitostí, kterou uspořádala společnost EMUN Family Office.

 

Pod ještě větší tlak se dostaly nákupní centra a obchodní domy. Problémy měly už před pandemií, vynucené uzavření to jen zrychlilo.

„Kanceláře dokážou vytvořit nějakou hodnotu, i když je většina lidí na home office. Jenže obchody ne. U nákupních center, ať se snažíte omezit náklady, jak je to jen možné, tak se to moc nedaří. Pořád se tam musí topit, pořád se tam musí uklízet, protože některé obchody jsou otevřené. Takže i když jsme se snažili, dosáhli jsme snížení nákladů maximálně o 10 %,” říká Lukáš Musil, šéf RSJ pro oblast Real Estate.

Nájemníci navíc vyčkávají, jak se bude situace vyvíjet, než prodlouží nebo uzavřou novou smlouvu. To vyvolává nejistotu, která se projevuje i na počtu nemovitostních transakcí.

“Objem transakcí vloni klesl meziročně o 16 %. Pokud bychom ale vyloučili prodej Residomo, což jsou bývalé byty OKD, tak ten pokles je nejhorší od roku 2013, dokonce 55%,” říká odborník na M&A, partner KPMG, Igor Mesenský.

 

Zdroj:// Retrend