Připomínka slavného architekta

7. ročník Open House Praha připomíná 150. výročí narození Jana Kotěry, zakladatele moderní architektury. Připravena je i speciální projížďka Kotěrovou tramvají po Praze s architektem Zdeňkem Lukešem. Mezi desítkami míst se v rámci festivalu otevřou i Kotěrovy významné pražské realizace, například Vršovická vodárna v Michli, Trmalova vila ve Strašnicích nebo Laichterův dům na Vinohradech.

Právě v Laichterově domě se ve středu 4. srpna koná komponovaný večer spojující současný tanec a architekturu. V parku před Laichterovým domov v Chopinově ulici na Vinohradech se nejprve uskuteční tři krátké taneční obrazy z dílny choreografa Michala Záhory s názvem Obrat konce. Následně se přímo v domě uskuteční prohlídka, kterou osobně provede pravnuk Jana Laichtera. Atmosféru doplní koncert Chalupski.

Funkcionalistické perly architektury

Mottem festivalu je „Architektura pro všechny“. Prostřednictvím letošní pozvánky vyzdvihuje funkcionalismus. Ilustrátor Jan Šrámek na pozvánce vykreslil impozantní palác ARA z třicátých let, který vzhledem připomíná americké mrakodrapy. Stojí na rohu Perlové ulice a původně se také označoval jako obchodní dům Perla.

V paláci se pro návštěvníky otevírají dvě patra coworkingového prostoru HubHub. Návštěvníci si tady mohou prohlédnout nejenom designového řešení sdílených kanceláří, ale také výhledy z teras v 7. patře.

Festival láká i na úchvatné výhledy

Terasu s výhledem na samotné nitro Prahy nabízí i neofunkcionalistický Dům módy, ozdoba Václavského náměstí. Architekt Josef Hrubý při jeho návrhu vycházel z architektonického proudu první republiky. Vytvořil harmonický celek, který jako první československý poválečný dům získal exkluzivní pozici. Postupně ho doplnily další obchodní domy, stále je však zasazený do exkluzivní lokality.

Na rozdíl od paláce Ara si Dům módy dodnes zachovává svoji původní funkci. Vlastník v podobě společnosti PSN navazuje na dobu jeho největší slávy, kdy byl synonymem luxusu v kontextu celé Prahy i republiky. Po důmyslné rekonstrukci, o kterou se společnost PSN postarala s respektem k architektonické hodnotě domu, se v šesti patrech prezentuje zboží předních oděvních a obuvnických značek. A nechybí ani kavárna jako za starých časů.

V rámci Open House Praha se otevírá terasa a společenské prostory formou skupinových prohlídek, které probíhají o víkendu 7. a 8. srpna, vždy od 10 do 18 hodin.