„Celkově lze říci, že vlna masivních příchodů nových firem do Česku skončila již před přibližně osmi lety. Jednalo se hlavně o velké korporace, které tu zřizovaly centra sdílených služeb. Ty v naprosté většině dále úspěšně fungují a mnohdy i přibírají další služby a s tím je spojená expanze. Ta se ale často řeší v rámci stávajících prostor,“ uvedla vedoucí týmu pronájmu kancelářských prostor v Cushman & Wakefield Radka Novak.

Podle Jany Vlkové z Colliers vstupovalo před 25 lety na český trh mnoho mezinárodních společností a velké pronájmy byly založené především na této poptávce. V posledních letech se ale tento rozdíl smazává a poměr tuzemských a zahraničních firem se dorovnává. Z dat Cushman & Wakefield vyplývá, že 72 procent administrativních prostorů nad 3000 metrů čtverečních zaplňují mezinárodní firmy a 28 procent české společnosti. Z deseti největších nájemců je pak devět nadnárodních společností.

Minulý rok bylo největší transakcí v Praze znovuprojednání nájemní smlouvy společnosti Microsoft na Brumlovce. Jeden z největších nových pronájmů ale zajistil například český poskytovatel e-commerce služeb Shoptet. Podle dat realitně-poradenské společnosti Prague Research Forum je pak pravidelně jednou z nejvýznamnějších transakcí obnovení stávajícího nájmu společnosti Avast Software v Praze 4.

Nové kanceláře v Praze se nestaví už téměř dva roky

V hlavním městě nezačala nová stavba kanceláří 18 měsíců v řadě. Podle generálního ředitele Penta Real Estate Petra Paličky je nedostatek moderních kanceláří na trhu jedním z důvodů, který brání příchodu velkých zahraničních firem do hlavního města.

I tak ale podle vedoucího oddělení kanceláří ve společnosti Savills Pavla Nováka je Praha pro zahraniční investory stále atraktivní. Potvrzuje to například rozhodnutí jedné nejmenované globální společnosti, která nakonec před Varšavou dala přednost právě českému hlavnímu městu, uvedl. Metropole se ale i tak musí více přičinit o zlepšení podmínek pro výstavbu a rozvoj, aby si udržela svou atraktivitu, míní expert.

ČR měla možnost nalákat velké zahraniční firmy na tuzemský trh například po brexitu. Ministerstvo průmyslu a obchodu v roce 2017 dostalo za úkol vytipovat firmy, které by mohly mít zájem přesunout svá sídla do Česka. Z dat poradenské firmy Bisnode z roku 2019 ale vyplynulo, že v ČR podnikalo o pět procent méně britských firem než v předešlém roce. Nejvíce společností z Británie se přesunulo do Nizozemska.