1. Mohla byste nám představit Vaši společnost? (lokality kancelářských prostor, celková pronajímatelná plocha, atd.)? Čím se vaše společnost zabývá? 

AFI Europe Czech Republic je předním investorem a developerem v oblasti komerčních a bytových nemovitostí, působící v tuzemsku od roku 1997. Za uplynulé čtvrtstoletí se nám podařilo dokončit celou řadu úspěšných projektů. V segmentu kanceláří se jedná o tři fáze administrativního komplexu Classic 7 Business Park v Holešovicích, a dále budovy AFI Karlín a AFI Vokovice. Naším nejnovějším přírůstkem je věžák AFI City 1 na městském brownfieldu v Praze 9 - Vysočanech. Kromě toho jsme před dvěma lety rozšířili portfolio námi budovaných nemovitostí o akvizici administrativního komplexu Avenir Business Park v Nových Butovicích.

Každopádně aktivní jsme i na dalších trzích. V minulosti jsme realizovali nákupní centra Palác Flora a AFI Palác Pardubice, rezidenční komplexy s byty do vlastnictví Korunní Dvůr, Tulipa Rokytka, Tulipa Modřanská rokle a Tulipa City anebo logistický park D8 European Park. Aktuálně budujeme široké portfolio téměř 900 nájemních bytů pod vlastní značkou „AFI HOME“ v projektech v pražském Karlíně, na Třebešíně a ve Vysočanech.

 

2. Pojďme si říci něco trochu konkrétně ke kancelářským budovám, lokalitám 

Aktuálně je součástí našeho portfolia pět kancelářských realit s více než 100 000 m2 pronajímatelných ploch. Všechny se nacházejí na území hl. města Prahy a prošly si zelenou certifikací BREEAM či LEED osvědčující jejich udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. Naší historicky první realizací byl Classic 7 Business Park v Praze 7 – Holešovicích. Vznikl úspěšnou rekonverzí bývalého holešovického parního mlýna, na kterou navázala nová výstavba. Dohromady zahrnuje pět kancelářských budov s 34 000 m2 pronajímatelných ploch, které byly realizovány postupně ve třech etapách. Areál byl kompletně dokončen v roce 2016. Jeho součástí je krásné venkovní prostranství, které je volně přístupné nejen nájemcům, ale i veřejnosti. Nechybí ani restaurace, kavárny či obchody.

 

Druhým projektem v pořadí byl AFI Karlín v Praze 8 na úpatí vrchu Vítkov. Půdorys dvou zrcadlově symetrických budov s otevřeným atriem uprostřed připomíná tvar motýlích křídel v letu, a proto se mu přezdívá „Butterfly“. Mimo jiné vyniká unikátní zelenou fasádou, kterou tvoří více než 30 000 živých rostlin. Nachází se nedaleko stanice metra Křižíkova a disponuje 22 000 m2 pronajímatelných ploch. Součástí komplexu je také veřejný park s nově zrekonstruovanou barokní kapličkou, příjemným posezením a vodními prvky. Dokončen byl v závěru roku 2017.

 

AFI Karlín, zdroj: AFI Europe Czech Republic

Jen o rok později proběhla kolaudace AFI Vokovice v Praze 6. Komplex s celkem 16 700 m2 pronajímatelných ploch leží přímo na dopravním uzlu Veleslavín u stanice metra, tramvají i autobusového terminálu a vlakového nádraží. Mezinárodní letiště v Ruzyni je vzdálené jen pár minut jízdy autem. Nicméně kromě vynikající dopravní dostupností je areál také skvěle viditelný. Obě kancelářské budovy na první pohled zaujmou výraznými fasádami organického tvaru, na které plynně navazuje veřejný prostor směrem k Evropské třídě.

 

Zatím naší poslední realizací je AFI City 1 se 17 000 m2 pronajímatelných ploch. Jde o elegantní kancelářskou věž s výraznou fasádou v podobě atypické mřížky s perleťovým efektem. S dosaženou výškou 75 metrů se stala novou dominantou rychle se rozvíjející lokality v okolí stanice metra Kolbenova, kde na patnáctihektarovém brownfieldu budujeme novou multifunkční čtvrť AFI City. Ta mimo jiné zahrnuje již dokončený rozsáhlý park s upravenými chodníky, cyklostezkou a prostory k posezení.

 

AFI City 1, zdroj: AFI Europe Czech Republic

AFI Avenir Park je naší akvizicí z roku 2021. Nachází se v Praze 5 – Nových Butovicích, čímž zaujímá strategickou polohu na půli cesty mezi centrem města a mezinárodním letištěm Václava Havla s vynikajícím dopravním spojením jak automobilem, tak veřejnou dopravou. Dohromady nabízí 25 000 m2 ploch k pronájmu.

 

3. Co vás jako developerskou společnost a vaše kancelářské prostory odlišuje od konkurence? 

Pokud jde o naše administrativní budovy, tak je to jejich kvalita, nadčasovost a stabilita. Většinu objektů v portfoliu jsme sami stavěli a pronajímali, budovy také sami spravujeme a dále provozujeme. Jsme tedy v kontaktu s nájemci opravdu od začátku celého procesu a po celou dobu probíhajícího nájmu. Na jednotlivých budovách máme svoje facility manažery, kteří se starají o klienty při řešení každodenních provozních záležitostí a současně náš obchodní tým zastřešuje také všechny obchodní záležitosti – od přípravy nájemních smluv až po marketing. Naším cílem je budovat dlouhodobé a spokojené vztahy s našimi klienty a pevně věřím, že se nám to také daří.

 

4. Jaké změny v poptávce, nabídce a změny v chování klienta vnímáte na pozadí dnešní ekonomické situace? 

Vždy záleží na konkrétní lokalitě a nemovitosti. Jiná situace je v Karlíně a jiná ve Vysočanech. V poslední době evidujeme poměrně velký počet renegociací, tedy prodloužení stávajících nájemních smluv na další období. Nicméně máme i nově příchozí nájemce. V některých případech trvá rozhodovací proces klientů poměrně dlouhou dobu. Na rozhodování mají samozřejmě vliv i další faktory jako třeba momentálně vysoká míra inflace anebo ceny stavebních úprav.

 

5. Kdo jsou Vaši hlavní nájemci a jaká je obsazenost Vašich kancelářských budov? 

Obsazenost je hned v několika budovách stoprocentní, jinde se pohybuje lehce pod tímto číslem. K našim dlouholetým nájemcům patří například ALEF, mBank, Edenred či Slevomat v komplexu AFI Karlín anebo společnosti EUC, Canadian Medical a HH Global v AFI Vokovice. Mezi největší nájemce v areálu Classic 7 v Holešovicích patří COMAP, Etnetera, VIG, Eset Software a TP Vision. Takto bych samozřejmě mohla pokračovat dále, ale za všechny bych ještě ráda zmínila vloni uzavřenou nájemní smlouvu se Škoda Auto v budově AFI City 1.

 

6. Jaký význam má pro vaši společnost kvalita životního prostředí a potenciál případného zlepšení? 

Udržitelnost hraje v našich budovách zcela zásadní roli a problematikou ESG se již delší dobu poměrně intenzivně zabýváme. Všechny naše kancelářské budovy jsou certifikovány jedním z mezinárodně uznávaných certifikátů BREEAM či LEED. Konkrétně třeba AFI Karlín dosáhl certifikace BREEAM ve standardu Excellent a AFI Vokovice nejvyššího stupně LEED Platinum. V našich projektech vždy dbáme na dostatek zeleně – ať už jde o ozeleněné střechy, zelené fasády či navazující veřejný prostor s nově realizovanou výsadbou. Současně dbáme na efektivní využívání energií, srážkové vody apod.

 

7. Jaké zajímavé projekty plánujete do budoucna?  

V oblasti administrativní výstavby máme v plánu pokračovat s rozšiřováním kancelářské zástavby v rámci projektu AFI City. Ve výhledu je budova AFI City 2, která by měla zahrnovat přibližně 10 000 m2 pronajímatelných ploch pro administrativní nájemce, a dále zhruba 3 800 m2 pro maloobchodní jednotky.