1) Na jakých komerčních projektech SKANSKA momentálně pracuje v České republice?

Jana Prokopová, Leasing & Asset Director Skanska Commercial Development Czech Republic: Projektem, který se nyní nachází ve výstavbě a který bude dokončen v Q2 2023, je Port7. Multifunkční projekt, který se nachází mezi nádražím Praha Holešovice a Vltavou, zahrnuje výstavbu 35.700 m2 především kancelářských ploch doplněných o prostory pro obchody, restaurace, kavárny a provozovny drobných služeb. Velkou předností našeho projektu je veřejný park s promenádou, přístavištěm pro sportovní lodě a zastávkou vodní tramvaje. Věříme, že u Portu7 vznikne nová holešovická náplavka, která bude místem společenských, kulturních a sportovních aktivit. V různých stádiích příprav se nachází naše další tři projekty Key, Mercury a Radlická.        

 

2) Jak byste zhodnotila vývoj trhu komerčních prostor v loňském roce 2021 v České republice, zejména na pozadí pandemie Covid-19?

Jana Prokopová: Podle mého názoru jsme si na Covid-19 do jisté míry všichni zvykli. Víme, jak naše životy (soukromé i pracovní) dokáže ovlivnit a přizpůsobili jsme se mu. Po prvotním šoku v roce 2020, kdy někteří developeři své projekty zastavili, se k nim v loňském roce opět vrátili. Počet nově zahájených kancelářských projektů vzrostl v roce 2021 v porovnání s rokem 2020 třikrát. Ještě letos tedy bude na trh uveden relativně nízký počet nových prostor, ale v roce 2023 se to změní a nabídka bude opět široká.

 

Řada firem se v prvním pandemickém roce doslova zalekla, že už nebude své kanceláře o stávající ploše potřebovat a nabízela jejich část v podobě podnájmu na trhu. V loňském roce se ale ukázalo, že kanceláře budou potřeba stále, jen se promění jejich funkce. Velké množství podnájmů z trhu zmizelo a firmy tyto metry v rámci úpravy dispozic opět využily. Řada firem začala své sídlo využívat jako tzv. hub, kde nově vznikly zóny pro tichou práci, sdílená pracoviště, malé uzavřené prostory pro videokonference a různé neformální společenské prostory.

 

Zatímco před pandemií by se firmy častěji přestěhovaly do nového, vloni se více klonily k prodloužení nájmu ve stávající budově a investovaly do renovace svých prostor (upravené dispozice, nové interiérové vybavení, pohodlnější nábytek).

 

Velkým tématem loňského roku byly rostoucí stavební náklady.          

 

3) Jaké změny v poptávce, nabídce a změny v chování klienta vnímáte v porovnání před-pandemické situace a situace dnes?

Jana Prokopová: Z hlediska poptávky je stále klíčová lokalita a kvalita produktu. Pokud se firma rozhodne přestěhovat, do hry vstupují faktory jako udržitelnost, inovace a zdraví. Firmy se dnes mnohem více zabývají vnitřním uspořádáním svých prostor, aby vybavení odpovídalo budoucímu hybridnímu modelu práce. Chtějí, aby jejich sídlo bylo nejen reprezentativní, ale také pohodlné a bezpečné. Přejí si, aby se v nich nejen zaměstnanci, ale také klienti cítili dobře a rádi se do nich vraceli. Trh je stále aktivní, ale vzhledem k přetrvávající nejistotě řada firem dává přednost prodloužení stávající smlouvy před stěhováním do nových kanceláří. Doba vyjednávání nových pronájmů se ve srovnání s předpandemickým obdobím prodloužila, a to několikanásobně. Raketově vzrostla poptávka po flexibilních prostorech, kterou uspokojují flex operátoři typu Scott & Weber. Jako developer na tuto zvýšenou poptávku reagujeme a až třetinu prostor na projektu pro tento typ pronájmů rezervujeme.          

 

4) Jak společnost SKANSKA reagovala na výzvy pandemie Covid-19? Jak se mění potřeby nájemců?

Jana Prokopová:

Naše reakce spočívala ve třech krocích: na všech našich rozestavěných projektech jsme začali uplatňovat bezpečnostní pravidla, která měla zamezit šíření Covid-19, a díky tomu jsme nemuseli žádnou stavbu zastavovat. Všechny naše dokončené projekty komerčního developmentu v CEE jsme nechali certifikovat na WELL Health & Safety Rating, který byl nezávislým hodnocením kvality našich interiérů. Zároveň jsme zavedli vlastní program Care for Life, jenž zahrnuje řadu aspektů v provozu budovy přispívajících k bezpečnosti nájemců a návštěvníků budovy. Jde například o bezkontaktní pohyb po budově, který umožňuje aplikace Connected by Skanska stažená do chytrého telefonu, předepsaná úroveň vzduchových filtrů v budově a frekvence jejich výměny, sanitační plány apod. Pandemie jednoznačně zvýraznila téma zdraví a bezpečnosti pracovního prostředí.   

 

5) Používáte nějaké PropTech platformy ve svých administrativních budovách? Pokud ano, jaké? Uvítali byste (i jiné) PropTech platformy ve Vašich administrativních budovách?

Jana Prokopová:

Byli jsme dokonce první, kteří vlastní aplikaci s názvem Connected by Skanska na svém developerském projektu v ČR uvedli. Jedná se o jednu z nejpokročilejších platforem, která integruje služby v budově a spojuje zaměstnance se svým pracovištěm. Software zahrnuje mobilní aplikaci pro uživatele a webový portál pro nájemce a správu budovy. Umožňuje bezkontaktní vstup do parkingu, vstup do budovy a nabízí funkci virtuální recepce (vstup pomocí QR kódu, který dostane spolu s online pozvánkou na schůzku). K dalším inovacím, které nájemcům na našich budovách nabízíme, patří např. Laundry Boxy nebo chytré skříňky Blocks, jež slouží k předávání a vyzvedání zásilek. Jejich otevírání a zamykání umožňuje software.       

 

5) Co vás odlišuje od konkurence? Jaké jsou nejsilnější hodnoty a služby společnosti?

Jana Prokopová:

Jsme etablovanou developerskou společností, která se dlouhodobě věnuje výstavbě udržitelných komerčních nemovitostí. Naše projekty jsou na trhu zavedené jako kvalitně postavené, ekologické a šetrné k životnímu prostředí a podporující zdraví a pohodu lidí, kteří v nich pracují. S každým projektem se snažíme zpříjemnit i okolí dané budovy, většinou v podobě zeleně či parkových úprav, ale např. na Visionary jsme vybudovali i mateřskou školku a veřejně přístupné multifunkční hřiště. Development vnímáme v kontextu dané lokality, chceme přispět k jejímu rozvoji a sázíme na společenský konsensus.   

 

Velkým tématem je pro nás také klimatická změna. Jsme v této oblasti velmi aktivní, chceme se stát lídry zelené transformace. Naším cílem je výstavba s nízkou uhlíkovou stopou a dosažení klimatické neutrality do roku 2045. Už nyní jsme snížili uhlíkové emise naší firmy o 47 % ve srovnání s rokem 2015.

 

6) Jaké jsou plány rozvoje společnosti SKANSKA v roce 2022, co se týče komerčních budov?

Jana Prokopová: Jsme plně soustředěni na Port7, který je naším doposud největším projektem. V polovině letošního roku by měla být hotová hrubá stavba a v Q2 2023 by měl být projekt dokončený. Pokračujeme v rámci obchodních jednání s jeho pronájmy. Paralelně postupuje příprava našich dalších projektů Key (Praha 4), Mercury (Praha 7) a Radlické (Praha 5).