"Ochota bank poskytovat úvěry na výnosové a dobře fungující aktiva se v posledních 18 měsících jednoznačně zvýšila, a to zejména v segmentu takzvaných prime nemovitostí, tedy vysoce atraktivních. Výsledkem tohoto trendu jsou zlepšující se podmínky financování pro investory, a to hlavně v oblasti marží, které pro tyto druhy nemovitostí v posledních měsících klesaly," uvedl Lukáš Kalina z oddělení Investmentu DTZ.

Při financování investičních projektů vedou maloobchody a kanceláře, následované skladovými nemovitostmi. Avšak developerům banky nejraději půjčí na výstavbu skladů. Pokud jde o logistické nemovitostí, pro poskytnutí úvěru banky požadují vyšší podíl předpronájmů (80 až 90 procent). U kancelářských a maloobchodních předpronajato mělo by být 20 až 50 procent ploch.

Jak uvádí DTZ, realitní výnosy aktuálně převyšují výnosy jiných investic - mohou dosáhnout až sedmi procent. Vysoká likvidita bank, konkurence na bankovním trhu a nízké úrokové sazby jsou dalšími důvody rostoucí ochoty bank vstupovat do investičních i developerských projektů v Česku.