Oživení je patrné také na trhu flexibilních kanceláří. Na základě rostoucí poptávky koncových uživatelů a nájemců jen v Praze letos otevřela nebo do konce roku ještě otevřou 4 nová coworkingová centra a 3 centra provozující servisované kanceláře.

„I díky další vlně Covid-19 se může situace ještě krátkodobě změnit. Ve střednědobém horizontu, vyjádřeném například délkou nájemních smluv, však vidíme trend stabilizace,“ komentuje kvartální výsledky Lena Popova, vedoucí oddělení pronájmu kanceláří v BNP Paribas Real Estate.

Do bilance pronájmů nejvíce promluvila renegociace společnosti NN v budově Zlatý Anděl (6 500 m2) na Praze 5, kterou zprostředkoval tým BNP Paribas Real Estate. Přejednáno bylo i 3 500 m2 v budově Hadovka na Praze 6 ze strany nájemce Aeskulab. Zásilkovna si pak nově pronajala 3 300 m2 v Balabenka Office Building na Praze 9.

 

CTR Group – Viktoria Center

Uplynulé čtvrtletí rovněž dokládá zpomalení výstavby, k němuž došlo během roku 2020. Dokončena byla totiž jediná kancelářská budova: Nová radnice na Praze 12, v níž vzniklo zhruba 1000 m2 pro komerční pronájem. Do konce roku má být ještě dokončen projekt Harfa Business Center B (24 350 m2) na Praze 9 od developera Kaprain a polyfunkční projekt Viktoria Center na Praze 3 Žižkov zahrnující nejen kancelářské, ale i rezidenční a obchodní prostory. Kancelářská plocha zde zaujímá 1 750 m2.

Ze zmíněných celoměstsky významných projektů pokračují práce na Masaryčce a Nové Waltrovce od Penta Real Estate nebo Portu 7, za nímž stojí Skanska.

„Do očekávaného přírůstku 500 000 m2 nových kanceláří se do roku 2025 propíší ještě rozsáhlé realizace Sekyra Group na Smíchově a karlínském Rohanu a dále administrativní část projektu Hagibor od developerské skupiny Crestyl,“ doplňuje Kamila Breen, vedoucí průzkumu trhu BNP Paribas Real Estate.

 

Crestyl – Hagibor

Bez zásadních výkyvů zůstaly ve 3. čtvrtletí dva z hlavních indikátorů vývoje trhu kancelářských prostor. Neobsazenost mírně vzrostla na aktuálních 8 %, což je hodnoceno stále jako nízká míra volných prostor. Stabilní zůstalo také nájemné. A to jak v centru Prahy, kde se pohybuje mezi 22,50 – 23,00 EUR / m2 / měsíc, ve vnitřním městě s 15,50 – 17,0 EUR / m2 / měsíc, tak na okrajích metropole s rozmezím 13,50 – 15,0 EUR / m2 / měsíc.