„Náš unikátní projekt DOCK dozrál do fáze, kdy je třeba se na něj dívat jako na celek a ne samostatně na jeho jednotlivé etapy,“ říká Přemysl Hubrt, finanční ředitel skupiny Crestyl. „Refinancování se zahraničními partnery pro nás bylo strategickým rozhodnutím, které nám dává volné ruce pro financování našich dalších developerských projektů s českými bankami, se kterými máme v této oblasti dlouhodobou oboustrannou spolupráci. Transakce je pro skupinu Crestyl unikátní v tom, že se jedná o největší transakci s konsorciem zahraničních bank, kterou jsme položily silný základ pro další spolupráci v budoucnu.“

 

Cílem refinancování bylo kromě uvolnění prostředků pro možnosti financování dalších projektů u stávajících českých bankovních partnerů i celkové snížení obsluhy dluhu a administrativní zátěže. Doposud totiž byl na každou z budov poskytován samostatný úvěr u rozdílných bank, nyní bylo vše sloučeno. Na straně Crestylu se na přípravě transakce podíleli advokáti Dentons.

 

„DOCK IN je populární projekt třídy A a my jsme velmi rádi, že můžeme společně s kolegy z Helaby podpořit Crestyl v refinancování. Tato transakce podtrhuje náš trvalý silný zájem o realitní trhy ve střední a východní Evropě, zejména o kancelářské trhy v klíčových městech,“ říká Charles Balch, vedoucí oddělení pro mezinárodní klientelu pro Velkou Británii, střední a východní Evropu a USA v pbb Deutsche Pfandbriefbank.

 

„Projektem DOCK vytvořil Crestyl úžasný mix bydlení, práce a volného času. Tato vlajková loď představuje měřítko pro budoucí výstavbu, kde se lidé cítí příjemně, a to jak při práci, tak i mimo kancelář. Ve společnosti Helaba nás velmi těší, že můžeme společně s pbb financovat tento výjimečný projekt skupiny Crestyl. I když jsou časy těžké, společně s dobrými partnery se to dá zvládnout,“ říká Martin Erbe, vedoucí oddělení nemovitostního financování pro mezinárodní klientelu pro Německo, sřední a východní Evropu a Benelux ve společnosti Helaba.

 

Čtvrť DOCK vyrůstající kolem dvou slepých ramen Vltavy v pražské Libni je prakticky dokončená, současné době je ve výstavbě poslední, pátá budova – kanceláře DOCK IN FIVE. Rezidenční budovy jsou všechny dokončené a byty vyprodané. Podobně všechny dokončené kancelářské budovy jsou až na posledních pár metrů plně obsazené nájemci. Dokončení poslední kancelářské budovy DOCK IN FIVE je naplánováno na druhou polovinu roku 2022. Nabídne přibližně 21,5 tisíce m2 kancelářských ploch a obchodních prostor. Celková podlahová plocha komerčního areálu DOCK IN činí přibližně 80 tisíc m2. Kanceláře DOCK IN přilákaly množství významných firem jako Saint-Gobain, Dáme jídlo, BNP Paribas Cardif Pojišťovna, ASSA ABLOY, LEGO Trading, Publicis, Henkel nebo Hornbach.