Sedmipodlažní budova na nároží ulic Nádražní a U Železničního mostu nabídne téměř 6 500 metrů čtverečních pronajímatelné plochy, z nichž 5 700 připadne na kanceláře a zbytek na obchody nebo služby. Návrh vytvořilo studio Podlipný Sladký architekti, které je dvorním ateliérem JRD, z něhož pochází většina jeho rezidenčních projektů.

„Díky shodě s investorem Property N74 bude nový projekt vycházet ze stejných principů energetické šetrnosti a zdravého vnitřního prostředí, které jsme dosud uplatňovali u rezidenční výstavby,“ prohlásil majitel JRD Jan Řežáb. Za Property N74 stojí čeští investoři, s nimiž developer dlouhodobě spolupracuje.

Viadukt Anděl má pravomocné územní rozhodnutí. JRD plánuje zahájit výstavbu letos na podzim. Vzhledem k aktuální situaci na trhu ale nebude stavět spekulativně. „Máme rozjednané první nájemce. Věřím, že se projekt vzhledem ke svým kvalitám na trhu uchytí. Navíc je teď aktivita v kancelářském developmentu ze strany řady developerů utlumená,“ dodal Řežáb.

Komunikace potrubní poštou

Projekt usiluje o zisk mezinárodního „zeleného“ certifikátu LEED Gold. „Budou zde instalovány moderní technologie včetně tepelného čerpadla s geotermálními vrty, fotovoltaického systému, automatického systému řízeného větrání s rekuperací s kompletně oddělenými okruhy přívodu a odvodu vzduchu, sálavého chlazení ze stropů, venkovního stínění, plnospektrálního osvětlení a inteligentního řídicího systému budovy,“ popsal Řežáb.

Developer bude zajišťovat hlavně projektový management stavby a řízení fit-outů, ke sjednávání pronájmů komerčních prostor přizval poradenskou firmu JLL. Nabízet bude i možnost coworkingu ve sdílené zasedací místnosti pro 40 lidí. V atriu budovy  vznikne odpočinková zóna, kterou ozvláštní designově ztvárněný funkční systém potrubní pošty.

JRD působí na rezidenčním trhu od roku 2003, kdy začala stavět komorní bytové projekty v nízkoenergetickém standardu. Od nich se časem posunula i k energeticky pasivním komplexům o stovkách bytů a akvizicím větších územních celků. „Naše skupina JRD Group se kromě rezidenční výstavby zabývá rovněž pozemkovým developmentem, investicemi a energetikou z obnovitelných zdrojů, jako jsou fotovoltaické a větrné elektrárny nebo technologie plazmového zplyňování odpadů,“ doplnil Řežáb.

Tlak na slevy nájemného

JRD vstupuje na kancelářský trh v nejisté době. Pandemie ho spolu s hotelnictvím a maloobchodem zasáhla nejvíc ze všech realitních sektorů. Objem uzavřených nájemních smluv v administrativních budovách meziročně klesl téměř o čtvrtinu, když se loni v Praze pronajalo 333 tisíc metrů čtverečních.

„Ještě patrnější je pokles při pohledu na čistý objem pronájmů, tedy očištěný o obnovené smlouvy a podnájmy. S objemem zhruba 167 tisíc metrů čtverečních je to meziroční pokles o 38 procent,“ uvádí čerstvá analýza Trend Report 2021, kterou vydává Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Zatím se sice nominální nájemné drží na stejné úrovni jako v minulém roce, tlak na jeho snižování se však projevuje požadavky firem na vyšší pobídky, jako jsou takzvané nájemní prázdniny nebo příspěvky na vybavení prostor. Historicky nejvyšší úroveň pobídek byla v roce 2015, kdy dosahovala až do výše 34 procent z celkového nájemného, což korespondovalo s velkým množstvím volných prostor. Loni se  pohybovala do 25 procent.

„Neobsazenost dosáhla na přelomu roku sedmi procent, meziročně tak stoupla o 1,5 procenta. Při započtení prostor nabízených k podnájmům, které představují takzvanou šedou neobsazenost, narostla celková neobsazenost na trhu o dva procentní body, tedy na úroveň devíti procent,“ uvádí Trend Report.

 

Zdroj:// E15