Developer HB Reavis místo něj chtěl stavět kancelářskou budovu. Pozemek pak ale za 870 milionů koupila společnost PSN, která se v rámci společného podniku spojila s Pentou, aby v nesmírně atraktivní a lukrativní lokalitě postavila nový dům nejen s kancelářemi, ale i bydlením. Stavět by se mohl už příští rok.

„Pokračujeme stále v demolicích, protože odstraňování původních podzemních konstrukcí jde i vzhledem k blízkosti ústí železničních tunelů pomalu,“ popisuje David Musil, ředitel Penta Real Estate pro rezidenční výstavbu.

Během posledního půlroku se kromě dílčích demolic pracovalo na přeložkách sítí a s městem a úřady investoři konzultovali také architektonickou studii. Nová podoba domu vzešla ze soutěže, ve které nakonec zvítězil návrh architekta Jakuba Ciglera, který byl už u původního návrhu pro předchozího majitele.

„Architekt Cigler měl návrh nejpropracovanější a nejsilnější v tom, jak do okolního prostředí dům dokázal zapadnout. Na ten projekt se opravdu těšíme, protože kancelářská budova, která bude koukat do ulice Vinohradská, bude opravdu landmarkem, podobně jako třeba Drn na Národní třídě, jen v trochu menším měřítku,“ slibuje si David Musil.

V části podél Vinohradské ulice by mělo vzniknout zhruba šest až sedm tisíc metrů čtverečních kanceláří. V zadní části chystají Penta Real Estate a PSN téměř dvě stovky bytů. „Bude tam nový dvůr, komplex bude prostupný, chystáme i dostatek parkování. Myslím, že to bude velmi hezké městské bydlení,“ dodává Musil s tím, že v nejbližší době se bude žádat o územní rozhodnutí.

Pokud půjde s povolováním vše bez problémů, mohl by mít projekt územní rozhodnutí v závěru letošního roku, příští léto by mohl získat stavební povolení a v létě 2027 by developeři nový blok smíšené zástavby v centru města rádi kolaudovali.

Celková investice do nových budov i okolních veřejných prostranství se bude podle Penty zřejmě blížit hranici dvou miliard.