V loňském roce představila společnost Signify první LED žárovku Philips třídy A, která ve srovnání se standardní LED žárovkou spotřebuje až o 60 % energie méně. Nyní na tuto technologickou inovaci navazuje a přichází s vysoce účinnou LED trubicí, MASTER LEDtube UE. Ta, stejně jako zmíněná LED žárovka, splňuje nejpřísnější kritéria třídy A podle aktualizovaného nařízení EU o označování energetickými štítky. Podle nejnovějších pravidel musí mít světelný zdroj energetickou účinnost alespoň 210 lm/W, aby mohl být označen nejvyšším hodnocením, třídou A.

 

Průměrná malá firma se 100 konvenčními zářivkami by přechodem na zdroj Philips MASTER LEDtube UE třídy A ušetřila ročně zhruba 335 tisíc Kč. S životností 100 000 hodin navíc vydrží nová LED trubice pětkrát déle než její běžný protějšek MASTER TL-D. Tím odpadá nutnost pravidelné výměny, což zvyšuje úspory nákladů a zároveň snižuje množství odpadu.

 

„Díky rozsáhlým inovacím jsme vytvořili naši dosud energeticky nejúčinnější LED trubici, a to v době, kdy je to potřeba více než kdy jindy,“ říká Michael Rombouts, Business Leader LED Lamps & Luminaires ve společnosti Signify. „Zejména v průmyslu, skladech, kancelářích, školách a maloobchodních prostorách, kde je nutné celodenní osvětlení, může přechod na vysoce účinné LED zdroje výrazně snížit spotřebu energie související s osvětlením.“

 

Udržitelnost je jedním z ústředních bodů dlouhodobé strategie společnosti Signify a je též klíčovým prvkem procesu navrhování nových výrobků. V porovnání s běžnou zářivkou dokáže nová LED trubice Philips MASTER LEDtube UE snížit za dobu své životnosti emise CO2 až o 2 285 kg, což odpovídá emisím pohlceným více než 100 stromy.

 

Signify se dlouhodobě zasazuje o přechod od klasického zářivkového osvětlení k ekologičtějšímu LED. Vzhledem k tomu, že novelizovaná směrnice EU RoHS (Redukce nebezpečných látek) zakazuje od srpna 2023, kromě jiného, výrobu lineárních zářivek, hrají vysoce výkonné LED trubice stále významnější roli.

 

„V rámci naší snahy mít energeticky nejúčinnější portfolio napříč technologiemi pokračujeme v rozšiřování nabídky vysoce efektivních produktů. Díky ultra-účinným LED bodovkám GU10, které budou k dispozici v září, a aktuálně dostupným LED žárovkám a LED trubicím se naše portfolio hodí pro všechny způsoby využití,“ říká Michael Rombouts.

 

Více informací o portfoliu vysoce účinných LED žárovek a trubicí Philips naleznete zde

 

Výpočet vychází ze 100 x 58W zářivek s životností 20000 hodin vs. 100 x 17,6W ultra-účinných LED trubic s životností 100000 hodin; 0,29 EUR za hodinu energie; 5 EUR za výměnu jedné zářivky; 8760 hodin svícení za rok. Kurz: 1 € = 24,5 Kč.

Výpočet vychází z emisí CO2 ve výši 0,42 kg/kWh.

Na základě četné vědecké literatury může průměrný plně vzrostlý strom absorbovat 22 kg CO2 ročně.