"Zatímco náklady na pronájem kanceláří ve světě rostou, ve většině evropských zemí včetně České republiky je situace spíše opačná. V Praze v posledních dvou letech v souvislosti s mohutnou výstavbou kleslo nájemné zhruba o 7 procent, což se pochopitelně promítá i do celkových nákladů na pronájem kanceláří," říká Radka Novak, vedoucí kancelářského oddělení v pražské kanceláři Cushman & Wakefield, a podotýká: "Ve střední Evropě nejsme jediní. Obdobná situace je také například ve Varšavě, kde je trh ještě nasycenější než u nás."

V londýnské čtvrti West End se náklady na pronájem za poslední rok zvedly o téměř pět procent. I přesto jsou však o 13 procent pod úrovní rekordního roku 2007. Nová výstavba je velmi omezená, proto se očekává další růst nájemného. Nízká úroveň výstavby je v posledních dvou letech charakteristická i pro další evropské kancelářské lokality.

Naopak v Praze roste podíl neobsazených ploch. "Správná lokalita, vhodná strategie pronájmu a kvalita interiérů vede k úspěchu projektu i přes vysoce konkurenční prostředí na trhu. Tlak na nájemné nepoškodil projekty jako Quadrio či Blox, které jsou jedinečné ve svých lokalitách" říká Radka Novak. "Přes vyšší podíl volných ploch je nabídka pro velké nájemce poměrně omezená. Pokud mají zájem o vysoce kvalitní budovu v oblíbené lokalitě, většinou musí plánovat hodně dopředu," dodává Novak.

Rychlé tempo nové výstavby a pomalý růst poptávky po kancelářích způsobuje růst neobsazenosti. Očekává se však, že objem nové výstavby postupně klesne na úroveň 120 tisíc m2 ročně podle Michala Sotáka, vedoucího výzkumu trhu v Cushman & Wakefield. "V letošním roce očekáváme, že nominální nájemné může ještě trochu poklesnout. Kromě nově dokončených budov totiž do boje o nájemce zasahují i tzv. sekundárně uvolněné budovy, které umí nabídnout kvalitní prostory za velmi atraktivní ceny. Majitelé tak musí bojovat o nájemce i enormními pobídkami v podobě odpuštěného nájemného nebo příspěvků na vestavbu," říká Radka Novak.