Zatímco dříve bylo benefitem pracovat z domova, pandemie způsobila, že nyní jsou kanceláře spíše za odměnu. Přesto Alza rozšířila prostory svého sídla o další podlaží o ploše 6 000 m2. „V souvislosti s dynamickým růstem firmy jsme potřebovali najít dlouhodobě udržitelný model práce s prostorem. Celé patro je proto řešené s důrazem na flexibilitu,“ vysvětluje Jan Moudřík, ředitel expanze a facility společnosti Alza. Firma navíc počítá s tím, že už nejspíš napořád bude k práci přistupovat jinak, pracoviště kombinovat a kanceláře budou využívány spíše pro kreativní schůzky a jednání. Důraz se proto kladl na vytvoření různorodých prostor umožňujících spolupráci, a to jak jednacích místností, tak sdílených pracovních míst v duchu coworkingu.

 

 

 

 

Zrekonstruované prostory druhého patra bývalé sodovkárny nabízejí 27 nových zasedacích místností, z nichž je každá zařízená v jiném stylu. „Došli jsme k závěru, že stylově různé jednací místnosti si zaměstnanci lépe zapamatují a nebudou muset ztrácet čas jejich hledáním. Tematicky podobné jednačky jsou sice na první pohled povedené, ale v praxi se neosvědčily,“ vysvětlil Moudřík, proč zde místo klasických místností s unifikovanými stoly, židlemi a projekční technikou nalezneme například nádražní čekárnu, knihovnu nebo kino vybavené pravými sedačkami z Boeingu. Největší pozornost návštěvníků poutá zrestaurovaný nákladní vůz Saviem z roku 1961. Aby se tento předchůdce legendární Avie mohl stát zasedačkou s názvem Truck, věnovali zaměstnanci Alzy jeho restaurování desítky hodin svého volného času. 

Ústřednímu prostoru, který časem bude sloužit pro setkávání větších skupin zaměstnanců a hromadné prezentace, dominuje kavárna. Ta poskytuje prostor pro neformální schůzky zaměstnanců Alzy i jejich hostů. Díky připravenému zázemí zde bude po zlepšení pandemické situace možné poskytovat širší nabídku studeného a teplého občerstvení. „Srdcem každé firmy je kávovar, my máme rovnou kavárnu. Nyní tedy už dvě,“ okomentoval rekonstrukci Jan Moudřík, který nový vzhled kanceláří začal navrhovat již před dvěma roky a celou přestavbu měl na starosti.