Developer Crestyl totiž budovu, kterou získal na konci roku 2017 od rakouské společnosti VB Real Estate Leasing, postupně rekonstruuje a předělává na projekt NR7, ve kterém budou kanceláře a obchody.

Celková investice do domu, který od výstavby v roce 1905 neprošel generální rekonstrukcí, přesahuje jednu miliardu korun. Jelikož většinu investice tvoří náklady na stavební pracovníky a nikoliv na stavební materiály, nedošlo oproti plánované ceně ani k zásadnímu prodražení. Dokončení je plánováno na konec příštího roku.

Vzhledem k pokročilosti stavby už Crestyl řeší také složení nájemníků, kteří kancelářské a retailové prostory na prestižní adrese obsadí. Lenka Preslová, obchodní ředitelka Crestylu pro komerční nemovitosti, zatím nechce prozradit, kdo se do projektu NR7 bude stěhovat, o prostory podle ní nicméně zájem je.

„Pro obchody je zajímavé umístění mezi ulicí Na Příkopě a Palladiem. Vysoká viditelnost a snadný přístup z ulice je pro obchody stěžejní. Zároveň možnost vytvořit jednotky i přes více podlaží nám umožňuje oslovit i větší nájemce,“ říká Preslová.

Co se týče segmentu retailu a služeb, pro který bude vyhrazený suterén, přízemí a první patro, jedná Crestyl s nájemci z oblasti gastra a módy.

Zajímaví budou i nájemníci kanceláří, které budou zabírat zbývajících šest podlaží domu. „Vzhledem k tomu, že se jedná o prémiový projekt, pohybujeme se na úrovni současných prime office nájmů,“ dodává Preslová. Prémiové nájemné v pražských kancelářských projektech se v prvním čtvrtletí vyšplhalo na 27 eur za metr čtvereční měsíčně.

Při rekonstrukci Crestyl pracuje s obnovou fasády a celkovou modernizací včetně instalace klimatizace a výtahů. Vzhledem k tomu, že jde o historickou budovu v památkové zóně, zůstanou zachované všechny architektonické prvky. Na střeše budovy vznikne také terasa s výhledem na panorama Prahy. 

Z hlediska komerčních projektů je u náměstí Republiky a v ulici Na Příkopě, která do něj ústí, v poslední době živo i na jiných adresách. Na konci loňského roku například dokončil německý investor Commerz Real Investmentgesellschaft mbH spolu s developerskou společností S + B Gruppe AG kancelářský a maloobchodní projekt Via Una v sousedství Prašné brány.

O kus dál směrem k Václavskému náměstí, zhruba v polovině ulice Na Příkopě se aktuálně přestavují tři historické domy, které se v příštím roce spojí do jednoho multifunkčnímu komplexu se značkovými obchody a kancelářemi s označením 100Yards.

Ten staví staví developerská skupina LaSalle a první tři patra v něm budou patřit obchodům, v horních patrech se plánují prémiové kanceláře.

Samotný Crestyl má Na Příkopě ještě jeden projekt, jehož náklady se pohybují ještě o řád výše než v případě NR7. Jde o palác Savarin, do kterého skupina investuje deset miliard.

Tam Crestyl postupně rekonstruuje paláce, jejichž vznik sahá do poloviny osmnáctého století, a připravuje se na druhou etapu, kdy by vnitroblok uvnitř historických budov měla doplnit novostavba podle návrhu britského architekta a designéra Thomase Heatherwicka.